Kerékpárszállítási próbaüzem indul a 4-es metróvonalon

 

A budapesti metróhálózaton először teszteli kerékpárok szállításának lehetőségét a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV, a próbaüzemet e hét végén tartják a 4-es metró szerelvényein.

A BKK az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, szombaton és vasárnap 7 órától 21 óráig “próbaüzem jelleggel, szabályozott körülmények között” tesztelik a kerékpárszállítás lehetőségét. Ez idő alatt bárki szállíthat biciklit a 4-es metróvonalon a más BKV-járműveken már megszokott kerékpárbérlet vagy jegy ellenében.

A próbaüzemet az teszi lehetővé, hogy a 4-es metróvonal összes állomásán van olyan lift, amely alkalmas kerékpárok szállítására is. A metrószerelvényeken a kijelölt helyen legfeljebb két kerékpár szállítható, és biztonsági övvel rögzíteni kell. Erre a szerelvény jelzéssel ellátott nyolcadik ajtajánál, a második kocsiban, a peronnal szemközt, a mozgássérültek és a babakocsival közlekedők számára kijelölt helyen van lehetőség. A BKK ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kerekesszékkel és a babakocsival utazók a kerékpárosokkal szemben előnyt élveznek.

A BKV járatok közül jelenleg a fogaskerekűn, a 65-ös, a 165-ös és a 212-es autóbuszon, a 77-es trolibuszon, az 56-os, az 59-es és a 61-es villamoson, továbbá a dunai hajókon (D11, 12) és kompon (D14) lehet kerékpárt szállítani.