Közép-Európában biztonságosabb zsidónak lenni, mint bárhol máshol a kontinensen

 

Megfordult a világ, ma Közép-Európában zsidóként élni könnyebb és biztonságosabb, mint bárhol máshol Európán – idézte Orbán Viktort Kovács Zoltán kormányszóvivő a Ma Este adásában.

A biztonság, a terrorizmus elleni harc, a határvédelem és a modern kori antiszemitizmus kérdését is azonosan látja az izraeli és a magyar miniszterelnök. Ezt mondta Orbán Viktor Jeruzsálemben, ahol Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel tárgyalt csütörtökön.

Kovács Zoltán kormányszóvivőt megkérdezték a baloldali Haaretz cikkéről, amelyben antiszemitának és iszlamofóbnak nevezték a magyar kormányfőt.

Nem lepődünk meg a hasonló szélsőliberális megnyilatkozásokon, hogy  megpróbálják megmérgezni ezt a történelmi találkozót – fogalmazott.

Az elmúlt nyolc évben a polgári, kereszténydemokrata kormányzat nem csak szóban, hanem tettekben is bizonyította, hogy támogatja a hazai zsidóságot, mondta, megemlítve a Holokauszt emléknapot, a Páva utcai emlékházat és a zsinagóga felújításokat.

Az elmúlt években a zsidó közösségek is arról beszélnek, hogy a zsidó kultúra reneszánszát éli Magyarországon.

Óriási a kontraszt a Nyugat-Európában élő zsidó közösségek helyzete és a budapesti zsidóság lehetősége között – folytatta.

Orbán Viktor látogatását fontos szimbólumok jellemezték. Izrael állam alapításának 70-ik évfordulóját ünnepli, a két ország 30 éve vette fel a diplomácia kapcsolatokat és csütörtökön szavazta meg a Knesszet, hogy Izrael nemzetállam – hangzott el az adásban.

Zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

Orbán Viktor is utalt arra a történelmi felelősségre, hogy a második világháború végén az akkori kormány nem tudta megvédeni a magyarországi zsidókat, amiért a felelősséget vállalni kell, ezért folytatjuk az antiszemitizmussal szemben a zéró tolerancia politikáját – mondta Kovács Zoltán.

Az izraeli miniszterelnök is kiemelte, hogy Közép-Európában és Magyarországon sokkal nagyobb biztonságban vannak a zsidók közösségek.

Az elmúlt évtizedekben szokássá vált, hogy kipécézték Magyarországot az antiszemitizmus kapcsán, de ez a korszak talán véget ért – mondta.

Azt látjuk, hogy az antiszemita incidensek száma és jellege az elmúlt években markáns fordulatot mutat. Nyugat-Európában mind a verbális mind a fizikai atrocitások száma, messze felülmúlja, amit Magyarországon tapasztható.

Orbán Viktor kormányfő is arra utalt, hogy megfordult a világ,  Közép-Európában zsidóként élni könnyebb és biztonságosabb, mint bárhol máshol Európán.

Bebizonyosodott, hogy ez összefüggésben áll a migrációval összefüggő antiszemitizmussal, amely elharapózott Nyugat-Európában – értékelte.

Az elmúlt években olyan lépések történtek, amelyek megkérdőjelezhetetlenné teszik a kormány kiállását a hazai zsidóság mellett.

Kettős brüsszeli mérce

A kötelezettségszegési eljárások kapcsán Kovács Zoltán kifejtette, hogy az elmúlt három évben számos példáját tapasztalta a kormány a kettős mércének,  hogy a bevándorláspárti brüsszeli bürokrácia nem tud szakítani a megbukott megoldásokkal.

A tranzitzónák védik a schengeni határokat – mondta, miközben a tervek szerint az unión belüli zárt táborokat hoznának létre.  Olyan típusú ellentmondások vannak, amelyeket nagyon nehéz lesz a bizottságnak is védenie –emelte ki Kovács Zoltán.