Exkluzív felvételeken a Városliget felújítási munkálatai

 

Az M1 stábja megtekinthette, hol tart a Városliget felújítása. Több olyan helyre is bejutott a stáb, amely nem sajtónyilvános. A Liget Projekt vezetői elmondták, hogy jó ütemben halad a munka, a következő években sorra adják át a létesítményeket. A Városliget felújítása jelenleg Európa legjelentősebb kulturális fejlesztése – közölte az M1 Híradója.

Teljesen átalakul a Szabolcs utcai egykori elhagyatott kórház épülete. Hamarosan ide kerülnek a Nemzeti közgyűjtemények. Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ több mint 350 ezer felbecsülhetetlen értékű műtárgy otthona lesz. Az építkezési munkálatok jól haladnak. Az elmúlt hetekben tartották meg a bokrétaünnepet.

A Szépművészeti Múzeum Román csarnokának felújításán 70 restaurátor dolgozott. A csarnokot a II. világháború óta nem láthatta a közönség. Miután minden műtárgy a helyére kerül, teljes pompájában várja a látogatókat. A reneszánsz termet és a korszak legnagyobb művészéről elnevezett helyiséget is megnyitják a nyilvánosság előtt, október 30-tól ezek is látogathatók lesznek.

További fejlesztések és újítások

A 130 éves Olof Palme Ház is megújul, Millennium Háza néven várja majd a közönséget, egy különleges, az ezredforduló hangulatát idéző állandó tárlattal. Restaurálják a ház szobrait és díszeit is. A szakemberek a Zsolnay kerámiák egy részét a homlokzaton hagyva újítják fel, a többit pedig műhelyben restaurálják.

A Liget Budapest Projektben megvalósuló új Néprajzi Múzeum építkezése a Városliget melletti Ötvenhatosok terén 2018. július 4-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az új Néprajzi Múzeum építkezése a Városliget melletti Ötvenhatosok terén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Októberben elkezdődött a város 100 hektáros parkjának, a Városligetnek a felújítása is. Már szinte elkészült a vakok kertje, tesztüzemben működik egy kutyás élménypark, emellett pedig létrejön egy sportközpont is.

Európa legnagyobb kulturális fejlesztése

Jó ütemben halad a Néprajzi Múzeum egyedülálló épületének kivitelezése. A 145 éves gyűjtemény most először kap olyan helyet, amit kifejezetten erre a célra terveztek, és minden szempontból kielégíti a szakemberek és a látogatók igényeit.

A Liget Budapest projekt részeként a Városliget 22 helyszínén folyamatosak az építkezések és felújítások. A Szépművészeti Múzeum októberben, míg a Millennium Háza jövő év elején nyitja meg kapuit. Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ és a Magyar Zene Háza az év végére készül el. A Városliget teljes megújítása ma Európa legnagyobb kulturális fejlesztése, és itt jön létre a kontinens egyik legmodernebb múzeumi együttese is.