Alaposan át kell főzni a mirelit zöldséget – figyelmeztet a Nébih

 

A magyarországi kereskedelembe is kerülhetett a Greenyard vállalat bajai üzemében előállított, lisztéria baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldségekből és zöldségkeverékből, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra kéri a vásárlókat, hogy a termékeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.

Nagy Attila, a Nébih Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának helyettes vezetője pénteken az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta.

A fertőzést, amit a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozott, a Greenyard vállalat bajai üzeméhez vezettek vissza. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a szennyezett termékek megbetegedést nem okoztak.

Kifejtette, a gyárban a magyar hatóság folytatta az ügy feltárását, miután bebizonyosodott, hogy a szennyezési forrás régóta fennáll, ezért az üzem működésének felfüggesztése után a gyárban a közelmúltban előállított összes terméket visszahívták. A cég által előállított összes fagyasztott zöldséget érintette a fertőzés, amely alól a fagyasztott gyümölcsök mentesültek, mivel azok más gyártósoron készültek.

Három áruházlánc már lépett

Csütörtökön a Penny Market, pénteken előbb az Aldi, majd a Tesco döntött úgy, hogy visszahívja az érintett gyártó termékeit a vásárlóktól, és egyelőre felfüggeszti a forgalmazásukat – a döntésekről a hirado.hu itt és itt számolt be.

A lisztéria monocitogeosz egy hasmenéssel, lázzal járó megbetegedés, a gondot azonban az jelenti, amikor az idegrendszert eléri a betegség, akkor ugyanis egy gennyes agyhártyagyulladást okoz. A szakemberek ezért arra kérik a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, a fagyasztott zöldségeket pedig alaposan főzzék át felhasználás előtt, mert a baktérium így elpusztul.