Az új helikopterek a legmodernebb technológiával ellátottak

 

A H145M típusú helikopter a kor legmodernebb technológiájával van felszerelve, és például a legjobb rádiós berendezést és a legerősebb hajtóművet kapta – mondta Koller József dandártábornok, a szolnoki helikopterbázis parancsnoka az M1-en.

A dandártábornok elmondta, a kollégái és ő maga is kipróbálta az új helikoptereket, és végül ezek a tapasztalatok is sokat nyomtak a latba a gépek kiválasztásánál. A H145M hatezer méteren is képes repülni, ami ritkaságnak számít a helikopterek között, a sebessége 270 kilométer per óra, és 1600 kilogrammnyi terhet tud felemelni. A civil társaiknál jóval ellenállóbb katonai gépeket természetesen fegyverzettel lehet ellátni – fűzte hozzá.

(Fotó: Shutterstock/Joerg Huettenhoelscher)

Az Airbus H145M katonai helikoptere (Fotó: Shutterstock/Joerg Huettenhoelscher)

A dandártábornok kitért arra is, hogy a szakemberek nagy elégedettséggel fogadták a helikoptereket. „Megmondom őszintén, a helikopterbázison az elmúlt napokban még több mosolygós arcot láttam, mint eddig, hiszen mindenki tudja, hogy ezzel a helikopterrel még jobban ki tudjuk teljesíteni azokat a képességeket, amelyekre szüksége van az országnak” – mondta a parancsnok.

Kérdésre elmondta azt is, bízik benne, hogy 2019 második felében már a szolnoki bázis betonját „koptathatják”. Szénási Jenő ezredes, a HM Légierő Hadfelszerelési Rendszerek Fejlesztési Osztályának vezetője elmondta, hosszú és aprólékos folyamat előzte meg a helikopterek kiválasztását; még 2010 elején született döntés, hogy új katonai helikopterekre van szükség. Végül 2018-ra valósulhatott meg – a Zrínyi haderőfejlesztési programnak köszönhetően – a beszerzés.

A szerződés része a kiképzés is, a légierő 50 pilótáját készítik majd fel az új helikopterek kezelésére. Lépcsőzetes kifizetéssel, összesen mintegy 100 milliárd forintot fordítanak az új honvédségi helikopterek beszerzésére – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1-en hétfő este. A honvédség 20 helikoptert vásárol az Airbustól.