Szakály: Fontos a forrásokra, tényekre alapuló történetírás

 

A forrásokra, tényekre alapuló történetírás fontosságát hangsúlyozta az általa vezetett intézmény keddi budapesti könyvbemutatóján Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója.

Mint mondta, nem vitathatatlan történelmet akarnak írni, ám elutasítják az „internetes világ” korának azon jelenségét, hogy „az emberek nem olvasnak, csak írnak”, ez utóbbi során pedig olyasmit minősítenek, aminek a tartalmát maguk nem is ismerték meg. Intézetükről szólva kijelentette, „ez egy jó közösség, amely végig fog menni a saját maga választotta úton”.

A Veritas Évkönyv 2017 című kiadványt bemutatva Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója azt emelte ki: a közel két tucat munkatárs írásai olyan érdekes, de szerteágazó témákat ölelnek fel, mint a főkegyúri jog kérdése, vagy az, hogy miként alakult Ferenc József ábrázolása a magyar sajtóban, hogyan lépett „a megtorlás királyának” képe helyébe a „békekirály” Ferenc Jóskáé.

Az Elbától Vorkutáig. Magyarok és magyarországi németek szovjet hadifogságban, kényszermunkán és a Gulágon című kötetről szólva Simon Attila, a szlovákiai Somorján működő Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója elmondta, a második világháború után előre kitervelten, az etnikai tisztogatások részeként deportáltak több százezer embert a Szovjetunióba, az elhurcoltak zöme magyar vagy német nemzetiségű volt.

Hollósi Gábor: A pozsonyi hídfő. A magyar-csehszlovák határrendező bizottság tárgyalásai (1947-1949) című munkáját ismertetve Ujváry Gábor, a Veritas intézetvezetője azt emelte ki: a trianoni határokhoz képest további három falut Csehszlovákiához csatoló 1947-es békeszerződés tragédia volt Magyarország számára, még akkor is, ha sikerült elérni, hogy az eredetileg tervezettnél kisebb területet kelljen átadni.

Tóth Eszter Zsófia: Ceruzavonások Antall József arcéléhez. Levelek és interjúk című kiadványt Marinovich Endre, a Veritas főigazgató-helyettese ismertette, kiemelve, hogy a szerző az 1954 és az 1990 között született források elemzésével színesítette az egykori miniszterelnökről alkotott képet.