Több közúti balesetet okoz a mobiltelefon használata, mint amennyiről tudunk

 

Kilencen haltak meg egy héttel ezelőtt Ceglédbercel közelében, amikor egy romániai vendégmunkásokat szállító kisbusz előzés közben frontálisan összeütközött egy teherautóval. A vétkes sofőr pedig nemcsak, hogy mobilozott vezetés közben, hanem élőben közvetítette az utat az egyik közösségi oldalon, így aztán saját halálukat is.

A tragédia óta fokozatosan derülnek ki a sokkoló részletek. A kisbuszt vezető férfi korábban is okozott már balesetet, de jogosítványa sem volt, ráadásul a járművet más sem vezethette volna, hiszen azt már kivonta a forgalomból a román rendőrség.

Mindezek ellenére még épségben hazaérhetett volna az a hét férfi és két nő, ha a sofőr nem videózik vezetés közben, vagy nem vezet le egyben több mint ezer kilométert, merthogy egyesek szerint ez is nagyban hozzájárult a szörnyűséghez.

Ütközésben összetört teherautó Ceglédbercel közelében, a 4-es főút 59-es kilométerénél 2018. május 22-én. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Alapvető rendelkezés a kézben tartott mobil használatának a tilalma

Az M1 Szemtől szembe című műsorának két közlekedési szakjogász, Borbély Zoltán és Tóth István volt a vendége.

Állítólag egy lábon vezette le az ezer kilométert a sofőr, aki, egyesek véleménye szerint, nem is előzni akart, hanem sávot váltani, mert azt gondolta, hogy autópályán vezet.

Borbély Zoltán elmondta: a magyar KRESZ egyik alapvető rendelkezéséhez tartozik a kézben tartott mobiltelefon használatának a tilalma. A közösségi médiába feltöltött felvételek alapján egyértelműen azt láttuk, hogy a mobiltelefon miatti figyelemelvonás okozta azt, hogy áttért a szemben lévő sávba, majd a frontális ütközést.

A baleset alapvető oka a mobiltelefon okozta figyelemelterelés, amihez hozzájárulhat a fáradtság, de önmagában ez még nem feltétlenül okozott volna balesetet, főleg, hogy elég éberen használta a sofőr a telefont – közölte.

Nehézséget okoz a bizonyítás

Sokkal több ügyben okoz balesetet a mobiltelefon használata, mint amennyiről tudomást szerzünk, a mobiltelefon használata egy rendkívül nehezen bizonyítható kérdés – hangsúlyozta Tóth István. Akkor tudjuk ezt bizonyítani, ha van híváslista, valamint percre pontosan megállapításra került a baleset időpontja – tette hozzá.

Sok esetben nehézséget okoz, hogy a helyszínen nem foglalják le az illető telefonját, illetőleg, ha nincs mód a telefonnal kapcsolatos adatok kinyerésére – közölte a szakértő.

A bírósági gyakorlat figyelembe veszi a baleset végkövetkezményét

A KRESZ megszegése lehet a kézben tartott mobiltelefon, önmagában is – hívta fel a figyelmet Borbély Zoltán.

Tóth István úgy folytatta: egyértelműen súlyosbító körülmény a mobiltelefon használata, azonban figyelembe kell venni, hogy egy balesetnek lehet súlyos, halálos, vagy tömegszerencsétlenséggel járó végkövetkezménye, a bírósági gyakorlat pedig figyelembe veszi ezt az eredményt.

A másik szempont, hogy a balesethez vezető KRESZ megszegése, milyen súlyú. Az ítélkezési gyakorlat a telefonálás okozta baleseteket súlyosabban ítéli meg, magasabb az alkalmazott büntetés mértéke –mondta a szakértő.

Ez egy olyan szabálysértés, amely nem hasonlítható össze azzal, ha valami pillanatnyi dekoncentrálás történik, és az okozza a balesetet – fűzte hozzá.