Hogyan előzhető meg a nyaranta kialakuló vérhiány?

 

Ami korábban elegendő volt a véradás ösztönzésére, az ma már kevés.

Bár Magyarország vérellátása biztonságosnak mondható, az érintettek komoly energiákat fordítanak a véradás népszerűsítésére. Miskolcon például a Magyar Vöröskereszt új véradásszervező irodát nyitott, a Budapesti Műszaki Egyetem pedig laborbemutatóval egybekötött véradást szervezett nemrég – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Budapest, 2013. június 14. Egy véradótól vért vesznek a véradók világnapján a Budapesti Corvinus Egyetem E épületében 2013. június 14-én, ahol a Magyar Vöröskereszt véradást szervezett. Ezen a napon országszerte 33 vöröskeresztes helyszínen várják a véradókat a világnap alkalmából. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A megfelelő szemléletet kell kialakítani 

Ami korábban elegendő volt a véradás ösztönzésére, az ma már kevés – jelentette ki a műsorban Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató helyettese. A szakember szerint jóval többször, más csatornákon kell elérni az embereket, főként a fiatalokat. Fontos a folyamatos jelenlét, az embereknek nap mint nap, el kell mondani, hogy a véradásra szükség van – tette hozzá.

A fiatalok bevonását nevezte kiemelkedően fontos feladatnak Major János, a Magyar Vöröskereszt véradásszervezési szakmai vezetője. A szakember elmondta, az általános és középiskolákban már jelen vannak tájékoztató anyagaikkal, de az úgynevezett bázisóvoda-hálózat segítségével a kisebbeket is igyekeznek megszólítani.

A lényeg a szemlélet kialakítása, akár a gyerekeken keresztül a szülőkben is, hogy a véradás egy fontos és szükséges dolog – mondta Major János.

Szabadságra mennek a véradók 

Nagy Sándor szerint nyaranta szinte már-már törvényszerű, hogy vérhiány alakul ki. Elsősorban azért, mert a véradók közül is ilyenkor sokan szabadságon vannak. A szakember szerint az ő feladatuk ilyenkor az, hogy elérjék a szabadságukat töltő embereket is, ehhez pedig speciális akciók, kampányok szükségesek. Éppen ezért a célcsoportot meghatározva, rendkívül átgondoltan kell összeállítani a véradást népszerűsítő akciókat – mondta.

A Vöröskereszt évente mintegy 13 ezer véradóeseményt szervez – mondta Major János, és hozzátette, hogy minden napra több is jut, így ha valaki úgy dönt, vért szeretne adni, azt bármikor megteheti.

Magunkon is segíthetünk 

Egy-egy véradás ugyanakkor komoly betegségszűrő is, hiszen több vizsgálatnak vetik alá a levett vért, amely alapján akár komolyabb megbetegedésekre is fény derülhet.