Megugrik a szálláshelyek forgalma pünkösdkor

 

Pünkösdkor, a hosszú hétvégén a szálláshelyeken a forgalom csaknem másfélszeres lesz egy átlagos májusi hétvégéhez képest. Siófok a legnépszerűbb, amit Budapest, Eger, Hajdúszoboszló és Balatonfüred követ, míg a külföldi úti célok közül az eddigi foglalások alapján Zakopane, Székelyudvarhely, Torockó, Parajd és Zár (Zdiar) a legkeresettebb – közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében csütörtökön a Szállás.hu és az OTP-csoport.

A legnagyobb foglalási érték eddig 701 500 forint volt, míg a legkisebb 2090 forint – olvasható az összegzésben. Drávai-Mészáros Judit, a Szállás.hu marketingmenedzsere a közleményében rámutat: az újabb hosszú hétvége az előtte és utána következő időszakokra negatív hatással van. A pünkösdi napokat közvetlenül megelőző hétvégén 53 százalékos, utána pedig 74 százalékos a visszaesés egy a tavaly májusi átlagos hétvége forgalmához képest – tette hozzá.

Az Európa szálló Siófokon – képünk illusztráció (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Az Európa szálló Siófokon (MTI-fotó: Bruzák Noémi)

Az OTP-csoport tájékoztatása szerint május 7-én 2,9 milliárd forint volt a bank által kiadott Szép-kártyákon abból az összegből, amit a munkáltatók 2016-ban utaltak a kártyabirtokosok részére. Vargáné Jandrasits Ildikó, az OTP-csoport cafeteria-üzletágvezetője a közleményben kiemelte: érdemes hónap végéig felhasználni a rendelkezésre álló keretet, különben a banknak a fennmaradó összeget a jogszabályok alapján vissza kell utalnia a munkáltatóknak.

Akár a pünkösdi hosszú hétvégére vagy a nyári belföldi előfoglalásokra is fordítható az összeg – hangsúlyozta az üzletágvezető. Ami a főszezoni foglalásokat illeti, a Szállás.hu adatai azt mutatják, hogy a legnépszerűbb úti célok belföldön szinte ugyanazok, mint a pünkösdi hétvégén: Siófok, Hajdúszoboszló, Balatonfüred, Eger és Gyula. Külföldön viszont Crikvenica, Vir, Zadar, Medulin és Bibinje jár az élen.

Döbbenetes az idegenforgalom újabb bővülése 

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója kiemelte, hogy mind a belföldi, mind a külföldi vendégéjszakák számát tekintve két számjegyű volt a növekedés: az ország minden régiójában és minden szállástípusban nőtt a vendégforgalom, ezen belül is a magyarok belföldi aktivitása jelentős. Guller Zoltán fontosnak nevezte az egyik legjelentősebb küldőpiac, Németország teljesítményét, amely az első három hónapban két számjegyű bővülést mutatott.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója (MTI Fotó: Kallos Bea)

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója (MTI-fotó: Kallos Bea)

Budapesten tovább folytatódott a belföldi vendégéjszakák jelentős növekedése, ami már februárban is tapasztalható volt – mondta, és hozzátette: a Balatonon több mint 20 százalékkal több volt a vendég, ami azt mutatja, hogy csökken a szezonalitás. Guller Zoltán kiemelte a spanyol vendégek számának 60 százalék feletti emelkedését is, ami kiemelkedik a hagyományos küldő országok közül. Az idei évben a turizmus ismét két számjegyű növekedést fog mutatni, „ez a növekedés nem fog megállni” – fogalmazott a vezérigazgató.