Külföldön dolgozó magyar orvosokat is hazacsábíthat a szuperkórház

 

Egyre több külföldön dolgozó magyar orvos érdeklődik a Dél Budai Centrumkórház iránt. Az intézmény Európa egyik legmodernebb kórháza lesz, összesen háromezer egészségügyi dolgozónak adhat majd munkát. Az építkezés jövőre indul, öt év múlva pedig már betegeket is fogadhatnak.

Heteken belül kiírják a pályázatot a Gazdagrét mellett, a Dobogó elnevezésű területen épülő a Dél-budai centrumkórház tervezésére. Az intézményt 1200 ágyasra tervezik, ebből 300 ágy kifejezetten a gyermekek ellátását szolgálja majd. A szuperkórházhoz két helikopter leszálló, saját mentőállomás, nővérszálló, bölcsőde és óvoda is tartozni fog.

A dél-budai centrumkórházért felelős miniszterelnöki megbízott az M1-nek azt mondta: Európa legkorszerűbb kórházában csaknem háromezren dolgoznak majd. Bedros J. Róbert elmondta: a Szent Imre Kórház adja, a szuperkórház bázisának körülbelül hetven százalékát, a Semmelweis Egyetemmel való együttműködés a háromszáz gyerekágyra vonatkozólag, az ott dolgozó személyzet, valamint azok a profilok, amelyek más intézményből kerülnek majd át esetleg az ott dolgozók. Hozzátette: nagy örömükre szolgál az, hogy már külföldről is érdeklődnek olyanok, akik kimentek dolgozni, hogy visszajönnének az új kórházba dolgozni.

A tervpályázatot nyár végére elbírálják, és jövőre kezdődhet az építkezés.

A kórház építésével párhuzamosan jelentős közúthálózat-fejlesztést is terveznek a környéken – erről még márciusban beszélt a térség országgyűlési képviselője. Simicskó István hozzátette: az M1, M7-es lejárója be lesz kötve az új szuperkórházhoz, egy új híd fog épülni, a Galvani híd, amit régóta szeretnének már létrehozni.

A Dél-budai Centrumkórház az Egészséges Budapest Program részeként épül, várhatóan több mint 150 milliárd forintból, és a tervek szerint öt év múlva nyílik meg.