Az évi egymilliárd alumínium italdoboznak több mint felét dobjuk nem megfelelő hulladéktárolóba

 

Egy kisebb magyar város energiafelhasználását lehetne évente megtakarítani, ha minden alumíniumdobozt újrahasznosítanánk. De miért nem tesszük? – ennek járt utána az M1 fogyasztóvédelmi műsorának, a Kosárnak a stábja.

A Magyarországon forgalomba kerülő egymilliárd darab alumínium italdoboz 58 százaléka kerül a kommunális hulladékba, és ezzel a végtelenszer felhasználható értékes anyag örökre eltűnik az újrafelhasználható nyersanyagok körforgásából.

(MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

„Ez egy viszonylag népszerű csomagolás ma Magyarországon. Minden egyes magyar, újszülöttől az aggastyánig évente száz darabot elhasznál ilyen italos dobozból. Százból csak negyven darab, amit újrahasznosítunk és hatvan darab sajnos rossz helyre kerül: lerakókba vagy égetőkbe” – mondta Duma László, a Returpack Kft. ügyvezetője a Kosár című műsorban.

Az Európai Unió változtatna a jelenlegi helyzeten

Az Európai Unió ezen az arányon szeretne változtatni 2025-re, ezért kerül most előtérbe az alumíniumhulladék kérdése. A vásárlók is sokat tudnak segíteni azzal, hogy az alumíniumdobozokat a sárga kukákba teszik, vagy gyűjtőpontokra viszik. Az alumíniumhulladék jelenleg a legtöbbször a kommunális hulladékban végzi, és lerakókba kerül, pedig nem ott lenne a helye.

A Duparec Kft. üzemébe beérkező dobozokat szelektív kukás autókkal szállítják, de a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től is érkeznek anyagok a gyárba – mondta a Duparec Kft. műanyagüzem vezetője, Kőnig Erika.

Évente mintegy 1100 tonna műanyag- és fémhulladékot gyűjtenek be a lakosságtól, és ez csak egyetlen cég adata. A hatalmas mennyiségű szelektíven gyűjtött hulladéknak jelenleg csak 2 százaléka alumíniumhulladék. A válogató emberek ezeket az anyagokat szelektálják, és különböző frakciókra választják, és egy úgynevezett bokszba dobálják azokat. A válogató sor végén pedig automatikusan leválogatja önmagától az alumíniumot a gép. Ezeket a dobozokat egy nagy konténerben gyűjtik, amiket később újra átválogatnak, hogy minél tisztább minőséget tudjanak eladni – mutatta be a folyamat egyes állomásait Kőnig Erika.

Az alumínium kedvelt csomagolóanyag, de az előállítása költséges

„Egy kisebb magyar város energiafelhasználását lehetne évente megtakarítani. Az alumíniumdoboz egy akkumulátor. Az első előállítása nagyon sok pénzbe kerül, de utána, ha visszaforgatjuk, újraolvasztjuk, akkor töredékébe kerül az eredeti energiafelhasználásnak” – magyarázta Duma László.

A cél az Európai Unió irányelveinek teljesítése: hogy ez sikerüljön, szemléletváltásra van szükség.

Duma László arról beszélt, hogy főként a fiatalok figyelmét kell felhívni, mert habár a fiatalabb korosztály környezettudatosabb nevelést kap, a cselekedetek szintjén nem feltétlenül annyira tudatos.

A jelenlegi 40 százalékos újrafelhasználási arány messze van az uniós célkitűzéstől. A legtöbbet a lakosság tud segíteni abban, hogy ez a szám növekedjen. A legfontosabb, hogy figyeljünk oda arra, hogy az alumíniumdobozok ne a kommunális hulladékba kerüljenek, hanem szelektíven gyűjtsük ezeket is.