A Facebook hetek óta képtelen érdemben reagálni a hivatalos megkeresésünkre

 

Hosszúra nyúlt levelezést folytat szerkesztőségünk a Facebookkal a Híradó.hu közösségi oldaláról hetekkel ezelőtt törölt, és azóta sem elérhető videók miatt. A Facebook legfrissebb – és sokadik – levelében további türelmet kér, ugyanakkor érdemi válaszokat továbbra sem ad a törlésekkel kapcsolatos hivatalos reklamációinkra.

Három, migrációval kapcsolatos problémákat feszegető videót tiltott le a Híradó.hu közösségi oldalán a Facebook még március közepén: a svédországi rossz közbiztonság miatt hazaköltözött svéd–magyar nővel készült M1-es interjút, ennek egy svédországi fotókkal illusztrált változatát, illetve nem sokkal később egy harmadikat is, amely egy olyan német családról szól, amelyik Magyarországra költözne – ugyancsak a rossz közbiztonság miatt.

Fontos kérdés lehet, hogy a működésével kapcsolatban újabban botrányt botrányra halmozó közösségi hálózat miként engedheti meg magának azt, hogy a három videónk önkényes és minden külön figyelmeztetést nélkülöző törlését követően, szerkesztőségünk hivatalos megkereséseivel kapcsolatban a hosszas levélváltás ellenére továbbra sem közölnek érdemi vagy gyakorlati információkat sem a törlés miértjeit, sem körülményeit, sem a videók visszaállítását tekintve.

„Keményen” dolgoznak az állásfoglaláson

Szerkesztőségünknek küldött csütörtöki levelében elismeri a Facebook, hogy a Híradó.hu közösségi oldaláról általuk törölt videók ügyében az állásfoglalás részükről késedelmet szenved, de – mint írják – „belső csapatuk” „keményen dolgozik” a megoldás érdekében.

A közösségi hálózat adminisztrátora arra is kitért levelében, hogy nem tudnak az ügyintézés lezárásával kapcsolatban semmilyen határidőt mondani.

Törlés, törlés, törlés…

Az elsőként törölt – és reklamációink ellenére azóta sem visszaállított – videón Natalie Contessa nyilatkozik, aki csaknem negyven évig élt Svédországban, majd – a közbiztonság romlása miatt – Magyarországra költözött.

A harmadikként eltávolított videón egy német család nyilatkozott az M1-nek. Azt mondták, hogy a bevándorlók miatt szeretnék elhagyni németországi otthonukat. Úgy fogalmaztak: szerintük egész Németország olyan, mint egy no-go zóna, és azt tervezik, hogy Sopronban vesznek házat.

A Híradó.hu közösségi oldaláról a Facebook által törölt videókkal kapcsolatban itt olvashat bővebben.