Navracsics: A kulturális örökség támpontot adhat az európai identitás újrafogalmazásához

 

A kulturális örökség támpontot adhat az európai identitás újrafogalmazásához - mondta az Európai Bizottság magyar biztosa pénteken Kőszegen az MTI-nek, ahol megnyitotta az Örökség és identitás című nemzetközi konferenciát. A háromnapos tanácskozást a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 programsorozat részeként rendezik meg.

Navracsics Tibor közölte: arra törekednek, hogy a tematikus év eseményei ne központi, brüsszeli rendezvények legyenek.

Ne Brüsszelből próbálják megmondani, mi az európaiság, mi adja az európai identitást, hanem éppen fordítva, helyi szervezetek, helyi kezdeményezések adják meg az európai identitás újrafogalmazásának a lehetőségét! – tette hozzá.

A bizottság oktatással, kultúrával, ifjúságpolitikával és sporttal foglalkozó biztosa, a rendezvény fővédnöke közölte: a program másik célja erősebb pozícióba hozni a kultúrát, amely nemcsak az identitást erősíti, hanem az európai gazdaság számára is fontos erőforrás lehet.

Az európai kulturális örökség nemcsak múzeumi tárgyakat jelent, hanem olyan hagyományok összességét, amelye alapozva a jövő európai gazdaságát is újra lehet tervezni, a kreatív ipar és a szórakoztató ipar révén – fogalmazott.

A Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME) és a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete által szervezett angol nyelvű konferencián harminc országból csaknem 200 kulturális örökségvédelmi szakember vesz részt – hangzott el a rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón.

A konferencia előadói között van Miszlivetz Ferenc professzor, az iASK alapító főigazgatója, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága (UMNB) Társadalomtudományi Szakbizottságának elnöke, Constanze Itzel, a brüsszeli House of European History alapítója, Kenan Malik identitáspolitikával és migrációs etikával foglalkozó író, tudománytörténész és Laurajane Smith professzor, az Ausztrál Nemzeti Egyetem Örökség és Múzeum Tanulmányok Központjának igazgatója.

A három nap során 70 előadás, prezentáció és workshop követi egymást, és úgynevezett örökségtúrákat is szerveznek a résztvevők számára.