Ismét átadták a Duna-díjat Brenzovics Lászlónak

 

Újra elkészíttették és ismét átadták a Duna-díjat Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházát február végén gyújtották fel Ungváron, és a tűzben elégett a szövetség elnökének 2016-ban átadott díja is.

A Duna csatorna ezért úgy döntött, hogy újra elkészítteti a szobrot.

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az M1-en azt mondta, a díjat azok a személyek és szervezetek kaphatják meg, akik és amelyek sokat tettek a nemzeti összetartozásért, Brenzovics László pedig nagyon sokat tett a Kárpátaljai magyarokért.

Brenzovics László felidézte: a szervezet székházát február 4-én megkísérelték felgyújtani, majd február 27-én újra merényletet követtek el ellene. A támadásban az épület első szintje teljesen kiégett, az ott lévő bútorok, a falakat díszítő festmények és a Duna-díj is megégett.

A KMKSZ elnöke szerint több mint egy éve rendkívül erős magyarellenes kampányt folytat az ukrán média, ennek következtében fajulhatott terrorcselekményig a magyarellenesség.

Brenzovics László szólt arról, hogy a kárpátaljai magyarság számára fontos a határon túli magyarságra különös figyelmet folytató Duna Televízió szolidaritása.

Dobos Menyhért kitért arra: az elismerést elsőként Csoóri Sándor író, költő, majd Sára Sándor, a Duna Televízió első elnöke kapta meg.

A Duna Televízió, majd a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kereteiben működő Duna-csatorna küldetése, hogy a 20. században szétszakított országrészeket összekösse és a díj is ezt szimbolizálja. A szobor Kun Éva szobrászművész alkotása, Szűz Máriát ábrázolja, kezében a több darabból álló Szent Koronával, amely az elszakított országrészeket szimbolizálja – mondta Dobos Menyhért.