Extrém időjárás: balesetek, áramszünet, lezárások

 

Visszatért a tél: az ország számos pontján okoz fennakadást a havazás. Utakat zártak le, villanyoszlopok dőltek meg, balesetek történtek, illetve több településen is kimaradt az áramszolgáltatás, míg egyes megyékben az ónos eső jelentett problémát a közlekedésben. Cikkünk folyamatosan frissül.

Az ország nagy részén további havazásra, viharos szélre, hófúvásra figyelmeztetnek. Több megyére vasárnapra is kiadta a legmagasabb fokú figyelmeztetését a meteorológiai szolgálat. Vasárnap kora reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében továbbra is harmadfokú (piros) figyelmeztetés, több járásban riasztás van érvényben. Ezeken a területeken erős hófúvásra kell készülni: a friss hóval fedett területeken a viharos szél több helyen hóakadályokat emelhet.

Autók közlekednek a hófúvásban a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti úton 2018. március 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Sok gondot okozhat a szél

Szintén a hófúvás veszélye miatt Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében másod-, Budapesten, Pest és Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében elsőfokú veszélyjelzések vannak kiadva. Azt írták: északkeleten a viharos széllökések a délelőtti órákban fokozatosan a legtöbb helyen csökkennek. Azonban várhatóan a déli, délutáni órákig Borsod és Szabolcs megyében továbbra is kialakulhat erős hófúvás. Ezt követően ezeken a részeken általában gyengébb, de kiemelten a Bodrogközben időnként akár erősebb hóátfúvások az éjféli órákig előfordulhatnak. Vas megye térségében az éjféli órákig gyenge hóátfúvás valószínű.

A havazás miatt Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében vannak még érvényben elsőfokú figyelmeztetések. Mint kifejtették: az ország jelentős részén gyengül és fokozatosan megszűnik a havazás a délelőtti órákban,  azonban Borsod és Szabolcs megyében a késő esti órákig havazhat. Éjfélig Borsod és Szabolcs megyében 5-20 centiméter, másutt (elsősorban az ország északi felében) maximum 5 centiméter hó hullhat.

Ónos esőre is esély van

Kiemelték továbbá, hogy a kora délelőtti órákig a Tiszántúlon, – az idő előrehaladtával annak is egyre inkább a keleti részein -, elsősorban Hajdú, Békés megye keleti részén és esetleg Szabolcs megye déli részén van esélye átmeneti ónos esőnek. Emiatt Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak érvényben elsőfokú figyelmeztetések. Mindemellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a viharos szél miatt is elsőfokú veszélyjelzések vannak érvényben.

Az előrejelzés szerint vasárnap a hőmérséklet kora délután mínusz 5 és plusz 2 Celsius-fok között valószínű. Késő estére mínusz 10 és mínusz 1 fok közé hűl le a levegő. Hétfőn főként délen és keleten várható havazás, néhol havas eső. Ekkor is többfelé megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 10 és mínusz 3, a szélvédett, vastag hóval borított, gyengén felhős tájakon mínusz 10 fok alatt várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között valószínű.

Hó borít egy autót Gyálon 2018. március 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Magyar Közút: Északkeleten senki se induljon útnak!

Az északkeleti országrészben, főleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében jelenleg is változó intenzitással havazik és több térségben, illetve az M3-as autópálya egyes szakaszain is hófúvások nehezítik a közlekedést, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is arra kéri az autósokat, hogy ezeken a területeken ne induljanak útnak!

Országosan a hajnali, reggeli órákban közel 500 munkagép végzett hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, szombat óta közel 8800 tonna sót és mintegy 350 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek, de az időjárás több helyen a szombat késő esti, vasárnap kora hajnali órákra kritikussá vált. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Miskolctól keletre több mellékúton, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 38-as főút egy szakaszán is érvényben van jelenleg korlátozás a hófúvások miatt, illetve több mellékút is csak nehezen járható ezekben a térségekben, és az M3-as autópályán is több szakaszon nehezíti a közlekedést a viharos szél és az intenzív havazás.

A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható az Útinform és a Magyar Közút oldalán. Az Útinform weboldalán továbbra is kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ide kattintva tájékozódhatnak az érdeklődők.

Egy férfi tolja kerékpárját a hófúvásban a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti úton 2018. március 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Nyolcezer helyen nincs áram Békésben

Hét településen szünetel az áramszolgáltatás Békés megyében: az E.ON szakemberei megerősített szolgálattal dolgoznak a hibák elhárításán – tájékoztatta az áramszolgáltató vasárnap délelőtt az MTI-t. Bucsán, Gyomaendrődön, Ecsegfalván, Kertészszigeten, Nagylaposon, Dévaványán és Szeghalmon szünetel az áramszolgáltatás. A megyei rendőr-főkapitányság adatai szerint 9223 fogyasztó érintett az üzemzavarban. A viharos időjárás az E.ON szolgáltatási területén legnagyobb részben Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyéket érintette. Békés megyében nem esik a hó, mostanáig eső és ónos eső hullott nagyobb mennyiségben. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint a megyéből munkagépeket vezényeltek át a rendkívüli időjárásban érintett területekre.

Csaknem 15 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás Jász-Nagykun-Szolnok megyében 

A leginkább érintett település Tiszaföldvár, Mezőtúr, Karcag, Öcsöd, Túrkeve és Törökszentmiklós; összesen 15 ezer fogyasztási helyen van probléma. A meghibásodásokat jellemzően a vezetékekre rakódó jég súlyterhelése miatti vezetékszakadások,  oszloptörések okozzák – közölte az áramszolgáltató E.ON sajtószóvivője vasárnap délelőtt az MTI-vel. A javítást hátráltatja, hogy a felázott, sáros talajú helyszínek sok esetben csak lánctalpas járművel közelíthetők meg, és egy-egy vezetékszakaszon három-négy különböző ponton is sérült a villamos hálózat – mondta a sajtószóvivő. Közlése szerint a szakemberek már dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán és együttműködnek a katasztrófavédelem, illetve a tűzoltóság munkatársaival.

Varga Ivett szólt arról is, hogy az E.ON a hétvégére megerősített ügyeletet rendelt el, szerelőik és szerződött partnereik az esti óráktól teljes létszámban dolgoznak az ónos esővel és erős széllel érkező hóvihar okozta üzemzavarok elhárításán. A viharos időjárás az E.ON szolgáltatási területén legnagyobb részben Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyéket érintette, ezért szerelőket csoportosított át ezekbe a régiókba – közölte. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a személy- és vagyonbiztonság megóvása, valamint a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében folyamatos a rendőri jelenlét a teljesen vagy részlegesen áram nélkül maradt tizenkét településen.

Mintegy harminc településén nincs áram Hajdú-Biharban

A megyében 29 településen és településrészen több mint 19 ezer fogyasztónál nincs áram: a rendőrség a bűncselekmények megelőzése, az érintettek segítése érdekében a hibák elhárításáig folyamatos rendőri jelenlétet biztosít – közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtószolgálata vasárnap délelőtt az MTI-vel. Közleményük szerint az áramszünet 29 településen és településrészen pontosan 19054 fogyasztási helyet érint. A hibák elhárításán Bakonszegen, Balmazújvárosban, Bárándon, Berettyóújfaluban, Bihardancsházán, Biharnagybajomban, Bihartordán, Debrecenben, Ebesen, Földesen, Hajdúböszörményben, Hajdúnánáson, Hajdúnánás-Tedejen, Hajdúszoboszlón, Kabán, Kismacson, Látóképen, Nádudvaron, Nagyháton, Nagyhegyesen, Nagymacson, Nagyrábén, Ondódon, Püspökladányban, Sápon, Sárrétudvarin, Szerepen, Telekföldön és Tetétlenen  dolgoznak a szakemberek.

A rendőrség arról is tájékoztatott, hogy a Hajdúdorog és Újfehértó közötti 3504-es számú út a rendkívüli időjárási helyzet miatt járhatatlan. A havazás és a hófúvás miatt Hajdúnánás és Hajdúdorog között vasárnap reggelre járhatatlanná vált útszakaszt megtisztították, újra járható. Hajdú-Bihar megyét szombaton kora este érte el hóvihar. A tűzoltókat éjfélig tizenhat alkalommal riasztották kidőlt fákhoz, amelyek útakadályt képeztek – jelezte a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek.

Áramszünet miatt műanyag zacskóba töltött hóval hűtik a fagyasztóban lévő húst – képünk illusztráció (MTI Fotó: Balázs Attila)

Áramszünet miatt műanyag zacskóba töltött hóval hűtik a fagyasztóban lévő húst – képünk illusztráció (MTI Fotó: Balázs Attila)

Papp-Kunkli Nóra közlése szerint Hajdúböszörmény külterületén az úttestre dőlt egy fa, Hajdúnánás és Görbeháza között egy nagyméretű kidőlt fa akadályozta a közlekedést, Biharnagybajom külterületén több fát is motoros láncfűrésszel távolítottak el az útról a tűzoltók. Közúti balesethez két alkalommal kellett éjszaka vonulniuk a tűzoltóknak a megyében. Hortobágynál, a 33-as számú főúton egy kamion a kilenclyukú híd előtt félig az árokba csúszott. A hajdúszoboszlói és a debreceni hivatásos tűzoltók daru segítségével húzták ki a járművet. A kamion vezetője nem sérült meg. Hajdúdorogon, a 3502-es számú úton két személygépkocsi ütközött össze szombat este. A mentők három embert kórházba vittek kivizsgálásra – tette hozzá a katasztrófavédelmi szóvivő.

Nincs már járhatatlan út Hajdú-Biharban 

A Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti út után a Hajdúdorog és Újfehértó közötti 3504-es utat is megtisztították a hóakadályoktól, így az ismét teljes szélességében járható – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata vasárnap kora délután az MTI-vel.

Rendőrök és katonák is segítik az áramszolgáltatás helyreállítását Hajdú-Biharban 

A debreceni rendőrök szolgálati gépkocsijukkal vezetik fel a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Rába típusú teherautóját, illetve BTR típusú páncélozott szállító harcjárművét – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata vasárnap délben az MTI-vel. A rendőrök és a katonák járműveikkel abban segítenek az áramszolgáltató munkatársainak, hogy a Látókép település közelében leszakadt villanyvezeték tartóoszlopához – a nehéz terepviszonyok ellenére – oda tudjanak jutni, és az áramszolgáltatás minél gyorsabban helyreálljon.

Korábban azt közölték, hogy Hajdú-Bihar megyében 29 településen és településrészen több mint 19 ezer fogyasztónál nincs áram. A rendőrség a bűncselekmények megelőzése, az érintettek segítése érdekében folyamatos rendőri jelenlétet biztosít a hibák elhárításáig. A tűzoltók időközben Balmazújváros, Nagyhegyes térségében, Hajdúnánás és Hajdúdorog között, illetve az M35-ös és M3-as autópálya elágazásánál szabadítottak ki gépkocsikat a hó fogságából – jelezte Papp-Kunkli Nóra, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-nek.

Szünetel a villamosközlekedés Debrecenben 

A szombat esti ónos eső és a felső vezetékek jegesedése miatt továbbra is szünetel a villamosközlekedés Debrecenben – közölte a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. sajtóügyeletese vasárnap délelőtt az MTI-vel. Csohány Andrea tájékoztatása szerint a villamos vonalak mentén pótlóbuszok közlekednek, amelyek minden megállóhelyen megállnak.

A vezetékek jégmentesítésén folyamatosan dolgoznak, várhatóan vasárnap délután állhat helyre a villamosközlekedés a hajdú-bihari megyeszékhelyen. A trolibuszok dieselüzemmódban járnak a városban, az autóbuszok, különösen a város külterületein csak lassan tudnak közlekedni – tette hozzá. Debrecenben a klinika bejáratánál és a belváros több pontján kellett beavatkozniuk a megyeszékhely tűzoltóinak. A Dózsa György és a Darabos utcában parkoló autókra dőlt fákat, faágakat kellett eltávolítaniuk. Az esetek során nem sérült meg senki.

Elzárt útszakaszok Borsod megyében 

A rendkívüli időjárás miatt kialakult útviszonyok következtében Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több útszakasz is járhatatlanná vált – közölte Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel vasárnap reggel. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 7 óra 30 perces adatok szerint a havazás és hóátfúvások miatt Gesztely és Újharangod, Tiszalúc és Gesztely, Köröm és Tiszalúc, Gelej és Mezőnagymihály, Taktaharkány és Újharangod közötti útszakaszok járhatatlanok.

Több mint négyezer helyen szünetel az áramszolgáltatás Békésben 

Összesen négyezer-hétszáznegyven fogyasztási helyen szünetel az áramszolgáltatás vasárnap reggel a Békés megyei Ecsegfalva, Bucsa, Kertészsziget, Gyomaendrőd és Nagylapos településeken – közölte a katasztrófavédelem. A szakemberek már dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán.

Több helyen szünetel a vonatközlekedés

Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Emőd között mindkét vágányon megszüntették a hóátfúvás miatti fennakadást, újra elindulhatott a vonatforgalom. A Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon ismét a teljes útvonalon járnak a vonatok – közölte a Mávinform vasárnap délután az MTI-vel.

A Debrecen-Tiszalök vonalon, Hajdúnánás és Hajdúdorog között már korábban megszűnt a fennakadás.

Helyreállították a felsővezetéket Szolnok és Abony között, így ismét mindkét vágányon járnak a vonatok. Karcag és Tiszafüred között viszont várhatóan hétfő hajnalig szünetel a vonatközlekedés – közölte a Mávinform vasárnap este az MTI-vel.

A szakemberek egész nap dolgoztak a hótorlaszok eltakarításán, a váltók folyamatos tisztításán és a rendkívüli időjárás okozta műszaki hibák elhárításán – tudatta a vasúttársaság.

Jelezték: a Budapest-Hatvan-Miskolc, a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony, a Budapest-Szolnok-Békéscsaba és a csatlakozó vonalakon fokozatosan áll helyre a menetrend szerinti közlekedés, előreláthatóan hétfő hajnalban már nem kell hosszabb menetidővel számolni az érintett vonalakon.

Szolnok és Abony között korábban letört a Budapestre tartó Hajdú InterCity áramszedője, ezért az egyik vágányt le kellett zárni.


A tájékoztatás szerint a keleti országrészben 30-90, esetenként 90-120 perccel hosszabb a menetidő. A Budapest-Hatvan-Miskolc, a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony és a Budapest-Szolnok-Békéscsaba vonalak a leginkább érintettek, de a csatlakozó szakaszokon is jelentősen nőttek az eljutási idők. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a váltók megtisztításán és a műszaki berendezések helyreállításán.

Jelentősen nőttek a menetidők Kelet-Magyarország vasútvonalain 

A havazás és a jegesedés felsővezetéki, illetve váltóműködési hibákat okoz, ezért Kelet-Magyarország vasútvonalain 30-90 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a személyszállító vonatok – közölte vasárnap reggel a Mávinform. Az utazók az aktuális helyzetről tájékozódhatnak a MÁV-csoport honlapján, a Vonatinfó alkalmazásban, illetve a telefonos ügyfélszolgálatnál (+3613494949).

Fennakadás a Füzesabony-Debrecen vasútvonalon 

Kisköre és Kunhegyes között egy személyvonat feljegesedés miatt elakadt, majd visszatolatott Kisköre állomásra – közölte vasárnap reggel a Mávinform. Hozzátették: Kunhegyes felé ideiglenesen szünetel a vonatforgalom, ezért a Füzesabony-Debrecen vonalon kora délelőtt néhány járat esetében 30-60 perccel hosszabb lehet a menetidő.

Felborult egy tréler az M1-esen

Felborult egy utánfutóként húzott tréler az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán, a 79-es kilométerénél vasárnap kora reggel, a sztráda érintett szakaszát félpályán lezárták a műszaki mentés idejére – közölte katasztrófavédelmi főigazgatóság. Elsődleges információink szerint a balesetben egy ember megsérült, ezért őt a mentők kórházba viszik.

Lezárták a 33-as főutat Besenyőtelken

Megdőlt villanyoszlopok helyreállítása miatt teljes szélességében lezárták a 33-as főutat Besenyőtelek belterületén – közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője vasárnap az MTI-vel.

Soltész Bálint tájékoztatása szerint péntek este az erős szél miatt a 33-as számú főút mentén több villanyoszlop megdőlt a településen, melyek helyreállítását az áramszolgáltató megkezdte. A munkák idejére az érintett útszakaszt a rendőrség teljes szélességében lezárta. A Tiszafüred felől érkező gépjárműveket Mezőtárkány felé, a Füzesabony felől érkezőket pedig a településen belül kerülőútra terelték – tette hozzá.

Korlátozták a kamionforgalmat az M3-ason

Megszűnt a forgalomkorlátozás az M3-as autópályán – közölte az Útinform vasárnap délelőtt. Az időjárási viszonyok miatt elrendelt intézkedés a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket érintette. A teherautókat és kamionokat a 18-as kilométernél lévő parkolóba terelték, az M31-es autópályáról sem hajthattak fel az M3-asra.

Hóeltakarítás miatt lezárták az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalát Füzesabonynál

A rendőrök az M3-as autópálya füzesabonyi lehajtójánál vasárnap 6 óra 15 perckor feloldották a Nyíregyháza irányába vezető sávok lezárását – közölték a police.hu-n. Korábban hóeltakarítás miatt rendelték el a zárást. A folyamatos takarítás ellenére is havas az úttest – figyelmeztetett a rendőrség.

Lezárták az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalát 

Ismét járható az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldala – közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap hajnalban. Az M3-as autópálya Vásárosnamény felé vezető oldalát előzőleg az intenzív havazás miatt kellett teljes szélességében lezárni a 114-es kilométer és az M30-as csomópont közötti szakaszon, a forgalmat a 3-as főútra terelték.

Ezerötszáz fogyasztási helyen volt áramszünet Nagykállóban

A rossz időjárás miatt ezerötszáz fogyasztási helyen szünetelt az áramszolgáltatás a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban szombat éjjel, a szakembereknek hajnalra sikerült helyreállítaniuk a szolgáltatást – közölte vasárnap az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel. A tájékoztatás szerint az üzemzavart transzformátor-meghibásodás okozta.

Több mint 6000 háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás Hajdú-Biharban

Szinte teljesen helyreállt az áramszolgáltatás Hajdú-Bihar megyében, ahol előzőleg több mint hatezer háztartás maradt áram nélkül a rossz időjárás miatt – közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap. Hajdú-Bihar megyei Báránd, Sárrétudvari, Biharnagybajom és Földes településeken összesen 6164 fogyasztónál nem volt áram. Vasárnap reggel már csak Földes néhány fogyasztási helyén szünetelt a szolgáltatás.

A katonák továbbra is készenlétben állnak 

A katonák segítségére is számíthatnak a szélsőséges időjárásban a magyar emberek – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap reggel az MTI-vel. A közleményben kiemelték, hogy a katonák továbbra is készenlétben állnak. Eddigi tevékenységük során – szombat éjszaka és vasárnap reggel – több, árokba csúszott jármű mentésében nyújtottak segítséget az M3-as autópályán és a 4-es számú főúton. A Magyar Honvédség – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság segítésére – készenlétbe helyezte azokat a munkacsoportokat és haditechnikai eszközöket, amelyekkel szükség esetén segíteni tudnak a bajba jutott állampolgároknak, valamint hatékonyan részt vehetnek a katasztrófavédelmi szakemberek munkájában is – írták.

Katonák lapátolják a havat a Győr felől Örkénypuszta településre vezető úton – képünk illusztráció (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Katonák lapátolják a havat a Győr felől Örkénypuszta településre vezető úton – képünk illusztráció (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

A Magyar Honvédség szombat délután óta hét helyszínen lát el folyamatos készenlétet különböző nagy teljesítményű eszközökkel, teherautókkal, lánctalpas eszközökkel, terepjárókkal és helikopterekkel, a személy- és vagyonmentés érdekében az autópályák és főbb közlekedési útvonalak közelében, biztosítva ezzel az utak folyamatos járhatóságát.

A szentesi, a szolnoki és a debreceni katonák nagy erőkkel állnak készen arra az esetre, ha segíteniük kell a bajba jutott embereken. A Magyar Honvédség (MH) arra is felkészült, hogy szükség esetén az eddig nem érintett nyugat-magyarországi területekre a kellő erőket átcsoportosítsa. Az MH Egészségügyi Központ (budapesti Honvédkórház) is készen áll arra, hogy nemcsak a honvédség állománya, de sérült állampolgárok ellátásának irányítását is végezze. A társszervekkel az együttműködés és az összeköttetés folyamatos – olvasható a HM közleményében.

Közúti és légi feladatokat is ellát a honvédség 

A vezérőrnagy elmondta: több mint száz katona 37 technikai eszközzel vesz részt a hóhelyzet miatt felmerülő mentési feladatokban: elsősorban az élet- és vagyonmentés, a bajba jutott állampolgárok segítése, az utak járhatóságának biztosítása a feladatuk, együttműködve a közút kezelőjével – közölte Böröndi Gábor hadműveleti csoportfőnök vasárnap délelőtt a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar vezetési pontjában. A Magyar Honvédség stratégiai és műveleti központjában Böröndi Gábor elmondta: innen irányítják a határon szolgáló mintegy száz katona, valamint a külföldi missziókban szolgáló mintegy ezer katona feladatait, és most a rendkívüli téli időjárási helyzetben segítő katonák tennivalóit is.

Hangsúlyozta: az éjszaka folyamán már több mint tíz jármű – köztük civil járművek, sószórók – mentésében is segített a Magyar Honvédség. A honvédség a társszervekkel szoros együttműködésben – a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) irányításával – vesz részt a mentési feladatokban. Az OKF kérésére az autópályák pihenőhelyein is ott vannak a katonák. Ezen felül további erők állnak készenlétben, hogy szükség esetén részt vegyenek a mentésekben. Vasárnap a kora délutáni órákban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy honvédségi helikopter is felszáll majd, fedélzetén – mások mellett – a szabolcs megyei kormánymegbízottal, hogy feltérképezzék a szabolcsi bokortanyák térségét.

A helikopterrel visznek meleg teát, takarót és orvosi személyzet is utazik. Böröndi Gábor kiemelte továbbá, hogy szükség esetén a budapesti Honvédkórház és csapatorvosok is részt tudnak venni sérültek, rászorulók ellátásában. A Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke külön megköszönte az állampolgárok megértését, hogy a közutakon félrehúzódtak, és segítették a honvédség mentőkonvojainak közlekedését.

Csaknem négyszáz esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak 

Az intenzív havazás, hófúvás és ónos eső miatt szombaton 140, vasárnap délig pedig 250 beavatkozást végeztek a tűzoltók, a legtöbb esetben kidőlt fákhoz, árokba csúszott, úton elakadt vagy keresztbe fordult járművekhez riasztották őket – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap az MTI-t. Mukics Dániel elmondta, hogy a katasztrófavédelem minden megyében továbbra is operatív törzset működtet, ezek irányítják a beavatkozásokat és hozzák meg a szükséges döntéseket. Kétezer tűzoltó van készenlétben ötszáz járművel, a szolgálatban lévők számát a havazással leginkább érintett területen száz emberrel megnövelték.

A helyettes szóvivő közölte: a fák több helyen nem bírták el a hó súlyát, ágak törtek le, fák dőltek ki. Hat megyében, több mint ötven településen jellemzően a villany vezetékekre rakódó jég súlya miatt szakadtak le vezetékek, törtek el oszlopok. Az áramkimaradások 34 ezer fogyasztási helyet érintenek. A szolgáltatók folyamatosan dolgoznak a helyreállításon, a tűzoltók megtisztítják a sérült vezetékek környékét. Ha valahol nagyon elhúzódna a hiba elhárítása és a lakások kihűlnek, a katasztrófavédelem azonnal melegedőket nyit meg – jelezte. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van még néhány lezárt útszakasz, az autósok indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról – hívta fel a figyelmet Mukics Dániel.

Többnyire elakadt járművekhez riasztották a tűzoltókat Szabolcsban 

Főként elakadt, árokba csúszott járművekhez riasztották a tűzoltókat a szombat éjjeli hóvihar nyomán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Több helyen átmenetileg nem volt áram, több tanyabokor nehezen megközelíthető a megyében – közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vasárnap reggel az MTI-vel. A tűzoltók az M3-as autópályán, a 4-es és a 36-os főuton, Nyíregyházán, Szakolyban, Gulács és Jánd között, valamint Nyírbátor és Nyírvasvári között nyújtottak segítséget baleseteknél, amelyekben összesen hárman sérültek meg. Nyíregyházán egy reklámtáblát szakított le a szél, míg a Pazonyi úton lévő cirkuszi sátor tetején gyűlt össze nagy mennyiségű hó, s a csapadék  súlya veszélyeztette a berendezéseket.

Tűzoltók dolgoznak a 7301-es úton Veszprém és Nagyvázsony között, ahol egy kamion a nedves úton keresztbefordult, és hóval teli árokba hajtott – képünk illusztráció (MTI Fotó: Nagy Lajos)

Tűzoltók dolgoznak a 7301-es úton Veszprém és Nagyvázsony között, ahol egy kamion a nedves úton keresztbefordult, és hóval teli árokba hajtott – képünk illusztráció (MTI Fotó: Nagy Lajos)

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint több helyen átmenetileg szünetelt az áramszolgáltatás a hirtelen jött téli időjárás miatt. Nagykállóban 1500 fogyasztót érintett a kimaradás, Nyírmihálydiban és Nyírlugoson néhány utcában okozott üzemzavart, de a szolgáltató már elhárította a hibát. Kemecsén még vasárnap reggel is dolgoztak a helyreállításon az áramszolgáltató munkatársai. Elzárt település nincs, viszont több tanyabokor nehezen megközelíthető a megyében. Emellett a 36-os főúton a nagycserkeszi elágazás és Tiszavasvári között, valamint a 38-as főúton Nyírtelek és Tiszanagyfalu között hóátfúvás miatt zárták le az utat a közlekedési hatóság szakemberei, a tűzoltóegységek pedig folyamatosan dolgoznak.

Megalakult az operatív törzs

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szombat este az MTI-nek elmondta: a katasztrófavédelem országos szinten és minden megyei igazgatóságon is operatív törzset működtet. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy indulás előtt tájékozódon a meteorológiai előrejelzésekről a közutak állapotáról.

Kiemelte továbbá, hogy a katasztrófavédelem VÉSZ alkalmazásán egy helyen megtalálhatóak az időjárással, az utak állapotáról, a tűzoltói beavatkozással kapcsolatos információk. Az OKF szóvivője szerint az utakon hosszabb menetidőre, torlódásra, elakadásra lehet számítani, ezért fontos: mindenkinél legyen telefontöltő, hogy szükség esetén segítséget tudjon hívni.