Videótörlések: Magyarul nem, de arabul készséggel szóba állna velünk a Facebook

 

Bőven letelt az a határidő, amelyet a Facebook szabott meg saját magának arra, hogy első törölt videónkkal kapcsolatban érdemi tájékoztatást adjon, amikor végül nemrég befutott a válaszuk. Ettől sem lettünk sokkal okosabbak.

Három videót tiltott le rövid idő alatt kedden és szerdán a Híradó.hu közösségi oldalán a Facebook: a svédországi rossz közbiztonság miatt hazaköltözött svéd–magyar nővel készült M1-es interjút, ennek egy svédországi fotókkal illusztrált változatát, illetve szerdán egy újabbat is, amely egy olyan német családról szól, amelyik Magyarországra költözne – ugyancsak a rossz közbiztonság miatt.

Az első videó törléséről rövid üzenetben tájékoztattak. Azt írták: „a tartalom nem egyezett a közösségi szabályokkal.” A portál közösségi alapelveiben a tartalomeltávolításról ez olvasható:

„A Facebook eltávolítja a gyűlöletbeszédet. A gyűlöletbeszéd fogalmába beleértendők az olyan tartalmak, amelyek közvetlenül támadnak bizonyos személyeket az alábbiak miatt: faji hovatartozás, etnikai hovatartozás, származás, vallási hovatartozás, nemi irányultság, nem, társadalmi nem, nemi azonosság vagy súlyos fogyatékosság, vagy betegség.”

A harmadik videó után az azokat közzétevő kollégánkat ki is tiltotta a Facebook, további szankciókat kilátásba helyezve.

nemértjető

Nem tartották a határidőt

Portálunk már az első videó törlése után megpróbálta felvenni kapcsolatot a Facebook adminisztrátoraival, és részletes tájékoztatást kért a törléssel kapcsolatban. Egyben kértük, hogy haladéktalanul helyezzék vissza a tartalmat.

A Facebooknak a – saját maga által felállított – szabályok szerint 24 órán belül reagálnia kellene a reklamációra, ám erre csak órákkal a határidő letelte után, nemrégen került sor.

Érdemi tájékoztatást azonban a rövid levélke – amely inkább egy automatikus üzenethez hasonlít – nem tartalmaz.

A magyar nyelvet a Facebook „nem támogatja”

A Facebook válaszlevele már angolul íródott, megköszönve az érdeklődést arról tájékoztatnak benne, hogy megkeresésünk kapcsán a magyar nyelvet a Facebook „nem támogatja”, lehetőségünk van viszont választani az angolon kívül az arab, holland, francia, német, héber, olasz, spanyol vagy török nyelvű ügyintézések közül.

Érdemes megjegyezni, hogy a Híradó.hu elsőként törölt videója kizárólag a nyilatkozót és a nyilatkozatot magát mutatja be, tehát csak az abban – magyar nyelven – elhangzottakat ítélhették az adminisztrátorok a Facebook szabályaival nem egyező tartalomnak. Kérdés tehát, hogy ez a döntés hogyan születhetett meg, ha a Facebook részéről – ahogyan arról tájékoztattak – nem megoldható a magyar nyelvű kommunikáció?

Az angol nyelvű opcióval élve újrafogalmaztuk a reklamációnkat, amint választ kapunk, arról hírt adunk.