Megnyílt a Szépművészeti Múzeum Román csarnoka

 

Több mint 70 év után, csütörtöktől húsvétig lehet megnézni a Szépművészeti Múzeum Román csarnokát. A Városliget átépítésének része a Szépművészeti Múzeum felújítása is. Így jutott pénz és energia ennek a csaknem 900 négyzetméteres teremnek az újjávarázsolására is. Akik eddig bent jártak, azt mondták csodálatos látvány – hangzott el az M1 Híradójában.

Már a reggeli nyitáskor hosszú sorokban várakoztak az érdeklődők a Szépművészeti Múzeum előtt.

A második világháború óta, több mint 70 éve lezárt Román csarnok egyedülálló falfestményeinek rekonstrukcióját mintegy 70 restaurátor végezte, akik hozzávetőleg 2500 négyzetméternyi falfelületet varázsoltak újjá. Munkájuk során 1500 liter konzerválóanyagot, 100 különböző színű pigmentet és 5500 aranymetál-lapot, azaz 5,5 kilogramm aranyat használtak fel. A Szépművészeti Múzeum történetében ez volt eddig a legátfogóbb, legjelentősebb rekonstrukció.

A múzeumot 3 éve zárták be a felújítások miatt, és októberben nyitják meg újra a nagyközönség előtt. Az elmúlt időszakban a világörökség részét képező épület csaknem fele megújult.

„14 ezer négyzetméternyi területről beszélünk. Megújítottunk régi tereket, mint ahogy a Román csarnokot vagy a Michelangelo Termet, amelyeket eddig hivatalok, raktárak foglaltak el. Csaknem 2 ezer négyzetméternyi kiállító tér újra látogatható lesz régi formájában. Beépítettük a 21. századi technológiát is, hiszen megújultak a fűtésrendszerek, és egy óriási műtárgyraktárat is kialakítottunk” – mondta el Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Az őszi nyitásra igazi nagy attrakcióval, egy Leonardo da Vinci-kiállítással készül a múzeum a mester születésének 500-dik évfordulója alkalmából.

De addig is az újjávarázsolt Román csarnokot március 15-től húsvétig ingyenesen nézhetik meg a látogatók.