V4-es konferencia zajlik a fogyatékkal élő emberek teljes körű társadalmi részvételéről

 

Hogyan lehetne a fogyatékosággal élő embereket – különösen a V4 országokban – még jobban integrálni a társadalomba. Erre keresi a választ egy most zajló konferencia. Foglalkoznak például azzal, hogy a rohamos technológiai fejlődés hogyan segítheti a beilleszkedésüket, és fontos gondolat az is, hogy a nagy létszámú, bentalakásos intézményeket hogyan váltsák fel kisebb, családiasabb otthonokra, azok számára, akik folyamatos segítséget igényelnek.

Míg a szocialista embereszménybe nem fért bele a fogyatékkal élő ember, addig napjainkra sokkal inkább befogadóbbá vált a társadalom – mondta Szekeres Pál, a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációjával foglalkozó miniszteri biztos az M1 aktuális csatornán.

A mai szemlélet sokkal inkább integratívabb, ahol a fogyatékkal élő emberre, mint erőforrásra tekintünk – fogalmazott Szekeres Pál.

Két napos konferencia zajlik Budapesten a fogyatékkal élő emberek társadalmi részvételéről. A kiváltási program kapcsán a miniszteri biztos elmondta: az ellátórendszer kiváltása olyan lakóközösségek kialakítását jelenti, ahol a fogyatékkal élő ember nem intézményi keretek között, hanem egy családias otthonban él, és lakóhelyéhez közel végzi a munkáját.

A tervek szerint 2036-ig valódi közösségi teret jelentő lakóotthonokba költözhet minden fogyatékossággal élő ember Magyarországon, vagyis megvalósul a kórházszerű intézmények kiváltása – mondta Szekeres Pál.

A program keretében hat intézmény kiváltása már megtörtént, ezekből 600-an költözhettek át kisközösségekbe. Zajlik további 2500 ember átköltöztetésének előkészítése, illetve kiírtak egy újabb, 7500 ember lakóotthoni elhelyezésére szolgáló programot is – tette hozzá.