„Liberális véleménydiktatúra a Facebook eljárása”

 

A Facebook egy átláthatatlanul működő, nagy multinacionális vállalat, a londoni székházában több ezer ember dolgozik folyamatosan, és igyekeznek szűrni a tartalmakat – nyilatkozta Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa az M1-en.

Magyarország esetében, mivel kampányidőszak van, szemmel láthatóan erőteljesebben szűrik a Facebookon megjelenő tartalmakat – mondta a politológus. „Azt látjuk, hogy a londoni központban vannak olyan személyek, magyar származásúak is, akik folyamatosan vizsgálják a közösségi oldalt, és ha nekik nem szimpatikus tartalmat találnak, azt azonnal letiltják” – tette hozzá Deák Dániel.

Nyílt cenzúrát alkalmaznak

A politológus arról is beszélt, hogy két típusa van az ilyen eljárásoknak, az első esetben általában magyar állampolgárok jelentik fel az adott tartalmat, amely mögött gyakran politikai motiváció áll. Ezt követően a Facebook automatikusan letiltja a feljelentett tartalmat, majd valamilyen vizsgálat folytán döntenek arról, hogy visszaengedik-e, vagy tiltás alatt tartják – mondta.

A másik esetben pedig az előbb említett londoni központban a magyar származású dolgozók vizsgálják az oldalt, és saját maguk döntenek arról, hogy az adott bejegyzést vagy profilt törlik-e – fűzte hozzá. Deák Dániel az eljárásokat „liberális véleménydiktatúrának” nevezte, majd kijelentette: a Facebook nyílt cenzúrát alkalmazott, és beleavatkozott a magyar választási kampányba.

Más európai országban is tapasztalható, hogy a bevándorlással kapcsolatos tartalmakat tiltják, bojkottálják, de politikusokat és pártokat is tiltottak már le a közösségi oldalról – közölte.

Az amerikai elnökválasztásba is beavatkoztak

Az Egyesült Államokban az elnökválasztási kampány során is látni lehetett, hogy a Facebook igyekszik beavatkozni a választási folyamatokba, a Donal Trumppal szemben kritikus tartalmak sokkal nagyobb felületet kaptak – emlékeztetett a szakértő.

Hozzátette: akkor a keresőmotorokkal azt próbálták elérni, hogy a baloldali, liberális tartalmak jelenjenek meg inkább a felhasználók oldalain. „Úgy tűnik, hogy az elmúlt két évben ezt a folyamatot a Facebook továbbfejlesztette, és nyílt cenzúrát alkalmaz” –hangsúlyozta.