A Facebook törölte a migránsok miatt hazaköltözött svéd–magyar nő videóját

 

Egymillió megtekintés, 12 ezer megosztás fölött járt kedden este annak az M1-nek nyilatkozó svéd–magyar nőnek a videója, aki a migrációs helyzet és a biztonság hiánya miatt 40 év után költözött haza Svédországból. A közösségi oldal rövid indoklás mellett törölte a Híradó.hu Facebook-oldaláról a riportot. Portálunk megpróbálta felvenni kapcsolatot az ügyben a Facebook adminisztrátoraival. A letiltott interjút itt megtekintheti!

„Nincs biztonság, félelemben vagyunk minden nap, ez nem normális viselkedés. A migránsok mindent megkaptak, de semmi becsületük nincs” – a többi közt erről beszélt az M1-nek adott exkluzív interjúban az a svéd–magyar nő, aki 40 év után települt haza Magyarországra a migrációs helyzet miatt.

Az interjúban elmondja: metróval ment be a munkahelyére, egy stockholmi kórházba, amikor egy bevándorló férfi megtámadta. Hiába kérte, nem segített neki senki a körülötte állók közül, mert ők is féltek, a rendőrség pedig nem jött ki. Szerencséje volt, hogy el tudott futni – tette hozzá. 

Arról is beszél: Svédország gazdag ország, megvolt rá a lehetőség, hogy befogadják a bevándorlókat, de nem becsülik meg a kapott segítséget a bevándorlók. Példaként említette, hogy a legtöbb ismerőse szintén elköltözik, nem lesz olyan barátja, aki Svédországban marad. „Magyarország ma a legbiztonságosabb” – jelentette ki annak kapcsán, miért épp Magyarországra költözik.

A Facebook részletes indoklás nélkül töröl

A hirado.hu közösségi oldalára szombaton került fel az exkluzív interjú rövidített változata. Kedden 17 óra után már egymillió megtekintésnél és 12 ezer megosztásnál tartott a videó, mígnem a Facebook alig pár órával később eltávolította. Indoklásában a közösségi oldal azt írta: „a tartalom nem egyezett a közösségi szabályokkal.” 

A portál közösségi alapelveiben a tartalomeltávolításról ez olvasható:

„A Facebook eltávolítja a gyűlöletbeszédet. A gyűlöletbeszéd fogalmába beleértendők az olyan tartalmak, amelyek közvetlenül támadnak bizonyos személyeket az alábbiak miatt: faji hovatartozás, etnikai hovatartozás, származás, vallási hovatartozás, nemi irányultság, nem, társadalmi nem, nemi azonosság vagy súlyos fogyatékosság, vagy betegség.”

A letiltott videót megnézheti itt:

Portálunk megpróbálta felvenni kapcsolatot az ügyben a Facebook adminisztrátoraival, erről bővebben itt olvashat.

Az alkotmányjogász politikai cenzúráról beszél

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1-en azt mondta: a Híradó.hu közösségi oldalán elhelyezett videó eltávolítása megerősíti azt, hogy politikai cenzúra zajlik a Facebookon, és ez nem szolgálja a szabad véleménynyilvánítás és a szólásszabadság – vagyis az alapjogok – kiteljesedését.

„A Facebook a politikai korrektség zászlóvivőjeként úgy szűri meg a tartalmakat, ahogy szeretné”

Magyarországon sem minősül sajtóterméknek a Facebook, így a médiatörvény különböző rendelkezései, illetve a médiahatóság jogkörei nem terjednek ki erre a felületre – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója.

A politikai korrektség zászlóvivőjeként ismert Facebook, valamint Mark Zuckerberg ezen a felületen úgy szűri meg a tartalmakat, ahogy szeretné – tette hozzá.

A választások kimenetelét is befolyásolhatja a Facebook

A Facebook esetében nem tudjuk, hogy kik azok, akik meghozzák a törlésekről szóló döntéseket. „A virtuális valóságban, be nem azonosítható szereplők különböző döntéseket hoznak, amelyek magánszemélyek vagy intézmények hétköznapi életét befolyásolhatják, extrém esetben pedig választásokat dönthetnek el” – fogalmazott a Boros Bánk Levente, a Médianéző igazgatója.

Európai szintű szabályozásért kiált a Facebook?

Egy közösségi hálózat a felhasználóiból, vagyis azok aktivitásából és adataiból él. Amennyiben a platform szolgáltatója úgy gondolja, hogy egy bizonyos tartalom elriaszthatja a felhasználókat, akkor inkább nem kockáztatja meg a kontent fenntartását, hanem ellentmondásos tartalom címén leszedi azt – itt tehát egyfajta automatizmusról beszélhetünk. Korábban cenzúrázta a Facebook a világ egyik legősibb Vénusz-szobrát, pornográfnak találva azt. Így egy időre távolították azt – mondta el Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának programfelelőse

Politológus: Liberális véleménydiktatúra a Facebook eljárása

A Facebook egy átláthatatlanul működő, nagy multinacionális vállalat, a londoni székházában több ezer ember dolgozik folyamatosan, és igyekeznek szűrni a tartalmakat – nyilatkozta Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa.