„A Facebook a politikai korrektség zászlóvivőjeként úgy szűri meg a tartalmakat, ahogy szeretné”

 

„Nincs biztonság, félelemben vagyunk minden nap, a migránsok mindent megkaptak, de semmi becsületük nincs” – többek között erről beszélt az interjúban a migránsok miatt hazaköltözött svéd–magyar nő, akinek a videóját eltávolították a Híradó.hu közösségi oldaláról.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1-en azt mondta: az alapvető probléma, hogy a Facebookra, a YouTube-ra, valamint más szociális médiafelületekre a különböző államoknak jellemzően nincs joghatósága.

Magyarországon sem minősül sajtóterméknek a Facebook, így a médiatörvény különböző rendelkezései, illetve a médiahatóság jogkörei nem terjednek ki erre a felületre – mondta a szakértő. A politikai korrektség zászlóvivőjeként ismert Facebook, valamint Mark Zuckerberg ezen a felületen úgy szűri meg a tartalmakat, ahogy szeretné – mondta azzal kapcsolatban, hogy a Facebook törölte a migránsok miatt hazaköltözött svéd–magyar nő videóját a Híradó.hu közösségi oldaláról.

A Facebook alapítója korábban kifejtette, hogy egy liberális világ felépítésében szeretne segédkezni. A közösségi oldal a szólásszabadság helyett a migránsokat védelmezi azzal, hogy az ilyen típusú tartalmakat eltávolítja – nyilatkozta Szánthó Miklós.

„Az ilyen típusú közösségi médiafelületeken megjelent tartalmakat ugyanúgy kellene kezelni, mint a hagyományos sajtótermékekben megjelent tartalmakat, tehát az állam joghatóságát ki kellene terjeszteni az ilyen oldalakra” – hangsúlyozta az Alapjogokért Központ igazgatója.