„Egy nemzetnek ideálok kellenek”

 

Egy nemzetnek ideálok kellenek, akik haláluk után is továbbélnek a közösség emlékezetében – mondta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke Kövér László házelnök szavait tolmácsolva a Mátyás király-emlékév alkalmából a Parlamentben tartott emlékülésen szerdán.

Európa a 15. században is megosztott volt, vezetői akkor is csak a saját érdekeiket nézték és nem törődtek a kontinenst fenyegető török veszéllyel. Mátyásnak hamar meg kellett tanulnia, hogy csak magára és országára számíthat, ha meg akarja védeni a hazát. Erőforrásokat kell gyűjtenie és ehhez konfliktusokat kell vállalnia. A helyzet alapvetően azóta sem változott – mondta az alelnök.

Építkezni kell, ehhez erős alapokra van szükség, amit pedig az identitás, önérzet adhat, mely a múltban gyökeredzik, de a jövőbe tekint – hangsúlyozta Latorcai János.

Hozzátette: „ha meg akarunk maradni” magyarnak és kereszténynek a Kárpát-medencében, akkor stabil értékeken alapuló szövetségre van szükség és olyan Országgyűlésre, amely nem hajt fejet a Nyugat ostoba döntései előtt. „Nem elég csak magunkat megvédeni”, az EU-t is meg kell – jegyezte meg.

Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet igazgatója előadásában azt emelte ki: Hunyadi Mátyás után egy újabb Hunyadira lett volna szükség, de nem volt, aki továbbvigye az erős kezű és igazságos uralkodást.

Mátyás nemcsak meghozta, de betartotta és betartatta a törvényeket, a korabeli nagyhatalmaknak pedig egyenrangú partnere tudott lenni – tette hozzá a szakember.

Lomnici Zoltán, a rendezvény levezető elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke arról beszélt, hogy Mátyás király üzenete a nemzet megmaradása szempontjából kulcsfontosságú. Az emlékév nem öncélú múltba révedés, a rend, az erő és az összetartozás fontosságára hívja fel a figyelmet – mondta.

Hunyadi Mátyás 575 éve, 1443-ban született és 560 éve, 1458-ban lépett trónra. Az emlékév fővédnöke Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A szerdai rendezvény fővédnöke Kövér László volt, és az Országgyűlés, illetve a Pro Patria Egyesület szervezte az Emberi Méltóság Tanácsának közreműködésével.

Potápi szerint Mátyás a közép-európai összefogás megteremtője volt

Mátyás király a mai kor szempontjából is kiemelkedő uralkodó volt, mert megteremtette a közép-európai népek összefogását – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a Pozsonyi Magyar Intézetben, ahol megnyitotta a Mátyás király – Mecénás és katona című kiállítást szerdán.

Az államtitkár hangsúlyozta: Hunyadi Mátyás (1443-1490) az első olyan magyar uralkodó volt, aki már Közép-Európában gondolkodott és közép-európaiságát származása is tükrözte, hiszen felmenői között magyarok mellett kunok, besenyők és szlávok is voltak.

Potápi Árpád János kiemelte: Mátyás királlyá válásának folyamata nem volt egyszerű, de uralkodása alatt sikerült összekovácsolnia a közép-európai népeket, ő volt az, aki észrevette, hogy a fenyegető oszmán veszély ellen csak egységesen lehet védekezni, de emellett sokat tett az ország gazdasági és szellemi felemelkedésének érdekében is.

Az államtitkár rámutatott arra, hogy a Mátyás király-emlékév meghirdetésével az évfordulók megünneplése mellett az uralkodó történelmi tetteire is emlékezni akartak, arra, hogy Mátyásnak és édesapjának köszönhető, hogy 1526-ig sikerült megállítani a török veszedelmet, a muszlim előretörést.

Szabó József, Magyarország pozsonyi külképviseletének első beosztottja elmondta: Mátyás király személye Szlovákiában is közmegbecsülésnek örvend, amelyet az a civil kezdeményezés is mutat, hogy az uralkodóról Pozsonyban a közeljövőben egy teret akarnak elnevezni.

A most megnyílt tárlat az első kiállítás, amelynek Magyarország új, integrált – a nagykövetség mellett a magyar intézetnek, a konzulátusnak és a gazdasági képviseletnek is helyet adó – pozsonyi külképviseleti épülete ad otthont. A tárlat Mátyás király életének főbb eseményeit eleveníti fel. A kiállítás anyaga európai körútját a Pozsonyi Magyar Intézetben kezdte meg, ahol március 23-ig lesz megtekinthető. Az anyagot Merényi Zoltán és Somogyi András állította össze, a tárlat a Magyarság Háza gondozásában valósult meg.

A Mátyás király-emlékévet az uralkodó a királlyá választásának 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából tartanak.