Gyurcsány: Czeglédy egy koncepciós eljárás áldozata

 

A 6 milliárdos költségvetési csalással gyanúsított szocialista politikus tárgyalásán Gyurcsány Ferenc is megjelent, sőt végig is várta a háromórás tárgyalást. Azt mondta, úgy érzi, ez politikai kötelessége. A DK elnöke szerint Czeglédy Csaba egy koncepciós eljárás áldozata. A Fidesz úgy reagált, Czeglédy Csaba az MSZP és a DK titkos pénztárnoka lehet, ezért tesznek meg mindent, hogy kiszabaduljon – hangzott el az M1 Híradójában.

„Nem egyszerűen az emberi szolidaritás hozott minket ide Szegedre Czeglédy Csaba mellett” – így kezdte sajtótájékoztatóját Gyurcsány Ferenc a Szegedi Járásbíróság előtt. A DK elnöke a helyszínen akarta megvárni, amíg a bíróságon döntenek arról, hogy Czeglédy Csabát ismét előzetes letartóztatásba helyezik-e. Azt mondta, politikai kötelességének érzi, hogy kiálljon Czeglédy Csaba mellett.

Gyurcsány Ferenc a tárgyalás előtt azt taglalta, hogy a szombathelyi politikus szabadlábon töltött egy napja alatt többször is beszéltek Czeglédy Csabával. De saját bevallása szerint minden alkalommal kizárólag egymás hogyléte felől érdeklődtek. A DK elnöke ez után bement az épületbe, hogy a tárgyalóteremnél várja Czeglédy Csaba érkezését.

A NAV nyomozói kísérték Czeglédyt

Czeglédy Csabát a NAV nyomozói kísérték a bíróságra, a politikust ugyanis jelenleg több mint 6 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítják. Czeglédy Csaba nyár eleje óta volt előzetes letartóztatásban. Mivel azonban megszerezte a jelöléséhez szükséges aláírásokat, mentelmi jogot kapott, és csütörtökön kijöhetett a börtönből. Mindössze egy napra, az ellene folyó büntetőeljárás miatt ugyanis a mentelmi jogát pénteken felfüggesztették, a NAV nyomozói pedig ismét őrizetbe vették.

A bíróság úgy döntött, 30 napra ismét előzetes letartóztatásba helyezik. A Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője úgy fogalmazott, Czeglédy Csabát korábban egy hasonló ügyben egyszer már jogerősen is elítélték, ezért a törvények szerint megalapozott például a szökés, elrejtőzés vagy a bűnismétlés gyanúja.

Czeglédy szerint jogtalanul tartják fogva

A tárgyalás után Czeglédy Csaba csak annyit mondott, szerinte jogtalanul tartják fogva.

Gyurcsány Ferenc a háromórás tárgyalás alatt végig a bíróság épületében maradt. A döntés után az M1-nek arról beszélt, szerinte Czeglédy Csaba ellen koncepciós eljárás zajlik.

Gyurcsány Ferenc szerint Czeglédy Csaba ügyében az igazságszolgáltatás képviselőinek kell majd felelnie. A DK elnöke nem először fogalmaz így: tavaly nyáron a sukorói botrányként elhíresült hűtlen kezelés elítéltjei mellett állt ki. Gyurcsány Ferenc akkor a kúria döntésére azt írta: az elítéltek ártatlanok, a nyomozó ügyészek és bírák a bűnösök. A Czeglédy-ügyben most arról beszélt, hogy az igazságszolgáltatás képviselőinek napjai meg vannak számlálva.

Fidesz: Czeglédy az MSZP és a DK közös titkos pénztárnoka

A Fidesz részéről Budai Gyula kijelentette, Gyurcsány Ferenc ismét elárulta magát azzal, hogy „hétfőn is rohant Czeglédy Csabához Szegedre”. A politikus szerint a baloldal azért védi továbbra is a szombathelyi képviselőjelöltet, mert a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba az MSZP és a DK titkos pártpénztárnoka lehet.

„Teljesen egyértelmű, hogy ezért védelmezik őt, ezért tesznek meg mindent, hogy kikerüljön az előzetesből, és hogy mentesüljön a felelősségre vonás alól az ellene indult büntetőeljárásban” – mondta Budai Gyula. Szerinte ezért gyűjtöttek neki ajánlásokat is, és akarták a mentelmi jog mögé bújtatva kihozni az előzetes letartóztatásból. Hozzátette, a DK elnökétől továbbra is választ vár arra a kérdésre, hogy az elmúlt napokban miről egyeztetett Czeglédy Csabával.