Érdemes szakmát tanulni

 

A Budapest Főváros Kormányhivatala idén is megrendezi a Tanulj SzakMÁt elnevezésű pályaorientációs és szakképzési börzét, amely célja hogy a fővárosban működő gimnáziumok és szakképző intézmények végzős diákjai, valamint az álláskeresők számára nyújtson segítséget a munka világába való bekapcsolódáshoz – hangzott el a Napközben adásában. A rendezvényt március 7-én a MOM Sportközpontban tartják.

A börzén kiállítóként jelen lesz a főváros összes szakképzési centrumának ötven szakképzési intézménye, így kétszáz szakma jelenik meg,  de vidéki szakképzési iskolák is jelen lesznek  – mondta Németh-Tóth Edit, a Tanulj SzakMÁt!  börze főszervezője.

A tavaszi rendezvény a középiskolásokat célozza, akik a felvételi előtt állnak, és B tervben is gondolkodnak, ha nem sikerülne a felvételi – mondta. A kiérkező fiatalok  testközelből láthatják az adott szakma képviselőit, sikeres embereket, jó mestereket, és, hogy miért érdemes egy szakmát választani – tette hozzá.

Budapest, 2018. március 7. Érdeklődők a Budapest Főváros Kormányhivatala Tanulj SzakMÁt! elnevezésű pályaorientációs és szakképzési börzéjén Budapesten, a MOM Sportközpontban 2018. március 7-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Érdeklődők a Budapest Főváros Kormányhivatala Tanulj SzakMÁt! elnevezésű pályaorientációs és szakképzési börzéjén Budapesten, a MOM Sportközpontban (MTI-fotó: Balogh Zoltán)

Komjáthy Zoltán, a BKSZC Kaesz Gyula Faipar Szakközépiskola és Szakiskola vezetője elmondta, hogy az intézmény faipari, asztalos, kárpitos képzést nyújt a fiatalok számára, de sokan felnőttként is jelentkeznek hozzájuk. Hozzátette, hogy a végzett diákok egyre jobb állásajánlatokat kapnak.

Hiányszakmák közül leginkább érintett szektor az építőipar, ezen belül a fűtés, de hiány van burkolóból, kőművesből, vízvezeték-szerelőből, de legalább annyira, mint a szociális ágazat is ide tartozik – fogalmazott Quitt László, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs szakértője. Elmondta, hogy a szakmáknak egyre nagyobb a megbecsültsége.

A rendezvényen pályaorientációs tanácsadók is jelen lesznek és személyes tanácsokkal segítik majd a fiatalokat.

A fiatalok többsége ezen a rendezvényen  szembesülhet azzal, hogy milyen sok szakma közül választhatnak, és milyen érdekes álláslehetőségek vannak, amelyek potenciális jó keresetet biztosítanak – hangzott el a műsorban.

A rendezvényen sikerszakmák képviselőivel is találkozhatnak az érdeklődők. Hajas László mesterfodrász, Dévényi Kati sminkmester, Bede Róbert séf, Deniz rapper, Dombóvári István stand-up komikus is jelen lesz a rendezvényen, amelyet március 7-én a budapesti MOM Sportközpontban tartanak.

Részletes információk a Szakmázz! Facebook-oldalon érhetők el.