Értéktár Program: háromszázhetvenezer látogató

 

Tavaly 369 647 érdeklődő látta az MNB Értéktár Program keretében megvásárolt és az ország múzeumaiban elhelyezett festményeket, gyűjteményeket.

Sokan voltak kíváncsiak a különleges darabokra

Több mint ötezer látogatója volt az ország hat városába tervezett vándorkiállítás második állomásaként, a nyíregyházi Jósa András Múzeumban a Fejedelmeink mesés kincsei címmel 2017. augusztus 26-tól, 2018. február 28-ig tartó időszaki kiállításnak, amelyen az egyik fő attrakció a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programja keretében megvásárolt erdélyi tallérgyűjtemény volt.

A tárlat a többi között a 2015-ben megvásárolt és a Magyar Nemzeti Múzeumban 2016-ban Tündérkert ezüstje címen bemutatott 220 darabos 16-17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmékből álló gyűjteményt dolgozta fel. Ezzel 2017-ben összesen 369 647 érdeklődő látta a MNB Értéktár programjának keretében megvásárolt és Magyarország közgyűjteményeibe kihelyezett műkincseket.

A vándorkiállítás első állomásaként 2017-ben 11 195 látogatója volt a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban a Fejedelmi kincsek – Erdélyi tallérok című időszaki kiállításnak. Az Iparművészeti Múzeum Breuer újra itthon című időszaki kiállításnak – ahol mások mellett a magyar származású világhírű tervező Breuer Marcell gránit asztalát is megcsodálhatják az érdeklődők – 16 449 látogatója volt.

Fejedelmi kincsek - tallér - gyűjtemény - értéktár - mnb

Népszerű volt a Fejedelmi kincsek – Erdélyi tallérok kiállítás (Fotó: MTI)

A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán a többi között megtekinthető Tiziano Vecellio: Mária gyermekével, Gulácsy Lajos: Mulatt férfi, Vaszary János: Kereszténység, Orbán Dezső: Fekvő akt, Abraham van Beijeren: Csendélet gyümölcsökkel című alkotása tavaly 212 483 érdeklődőt vonzott.

A debreceni Déri Múzeumban Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt című monumentális festményét összesen 114 217 érdeklődő látta. Az egri Dobó István Múzeum Acél és arany című kiállítását – amely a Péterváry-fegyvergyűjteményt is bemutatja – 9478-an nézték meg.

Restaurálás, feldolgozás

A Miskolci Galériában 2016. augusztus végéig időszaki tárlaton bemutatott Kövesi-gyűjtemény, az Artpool-gyűjtemény, Bachman Gábor építészeti gyűjteménye, a Moholy-Nagy László festmény- és dokumentumgyűjtemény, a szentendrei skanzen Erdélyi tájegység gyűjteménye, a bécsi ezüst klasszicista kínálótál, a Bedő Rudolf-hagyaték egyes tételei, a Kossuth dagerrotípia, a Kiss Ferenc-gyűjtemény, Csernus Tibor hat festménye, a Rakovszky-iratgyűjtemény, Benczúr Gyula: XVI. Lajos és családja elfogatása című festménye, II. Lajos és II. Rudolf portréja, valamint az art deco hatdarabos szalongarnitúra a befogadó múzeumokban feldolgozás, restaurálás alatt állnak annak érdekében, hogy minél előbb a nagyközönség számára látogathatók legyenek.