Több helyen havazik: megkezdte működését az országos törzs

 

Az ország nyugati felében, a dunántúli megyékben már hétfő este óta havazik. A délkeleti országrészben pedig havas eső, eső esik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 12 megyére adott ki figyelmeztetést. A következő napokban akár 20-30 centiméternyi hó is eshet. A szakemberek erős lehűlést is jeleznek, és hét végére megérkezik az igazi téli időjárás: –10, –15 fok is lehet.

Várhatóan péntekig folytatódik a vegyes csapadék, a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken gyakran havazással, ott szombat reggelig több helyen jelentős vagy vastag (akár 20-40 centiméternyi) hótakaró is kialakulhat, de érdemes a szokásosnál gyakrabban tájékozódni az aktuális és várható időjárási viszonyokról. A hegyekben 40-50 centis a hó, de a városokban is van, ahol már meghaladja a 10 centit.

A dunántúli megyékben, főleg délen hétfő este óta változó intenzitással havazik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazással érintett területeken még hétfőn elvégezte a szükséges megelőző szórásokat, és a havazás óta folyamatosan dolgozik a szükséges hóeltakarítási munkákon is. Kedd reggelig összesen mintegy 5000 tonna sót és 350 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek. A társaság folyamatos munkavégzése mellett a legintenzívebb havazásban érintett térségekben ugyanakkor egyes fő- és mellékúti szakaszokon téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak a közlekedők.

A téli időszakban összesen 725 munkagépet tud munkába állítani a közútkezelő, ennek nagy része hétfő óta folyamatosan dolgozik – mondta Pécsi Norbert, a Magyar Közút kommunikációs vezetője. Hozzátette, hogy kedden a saját géppark mellett a szerződéses alvállalkozók munkagépei is takarítják az utakat. Elsősorban a dél-dunántúli és nyugat-dunántúli, valamint Balaton-felvidéki területeken intenzív a havazás. Holnapra ugyan kevesebb csapadék várható, azonban erős széllökések lesznek. A hóátfúvásos területek felszabadítása azonban több időt vesz igénybe – hívta fel a figyelmet.

Elmondta, délig 25 olyan közúti balesethez riasztották a tűzoltókat, amely a havazás számlájára írható. Nagyobb áramkimaradások sehol nincsenek az országban, így melegedő helyek megnyitására sem volt szükség.

A látási viszonyok általában mindenhol jók, viszont Pápa térségében 300 méter alá csökkent a látótávolság az intenzív havazás miatt. Az autósokat ezért arra kérik a szakemberek, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Útnak csak az időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel induljon el mindenki, vigyen magának takarót, ha elakadna, valamint feltöltött mobiltelefonnal és teli tankkal üljünk autóba.

A hóeltakarítási munkákat a következő napokban is ütemezetten látja el a társaság. Ez azt jelenti, hogy első körben a gyorsforgalmi és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni, főleg intenzív havazás esetén.

MTI-fotó: Komka Péter

Megkezdte működését az országos törzs

A rendkívüli időjárás miatt kedd reggel nyolc órakor megkezdte működését az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) országos törzse és az érintett megyei főkapitányságok csapatszolgálati törzse – jelentette be sajtótájékoztatón a rendőrség illetékese Budapesten.

Lakatos Tibor ezredes, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közrendvédelmi Főosztályának vezetője elmondta: a törzsek teendője a havazással kapcsolatos rendőri feladatok koordinálása, mivel a következő két napban intenzív havazás várható a dunántúli megyékben. Jelezte: Vasban a hó már megnehezítette a közlekedést, Zalában és Somogyban pedig nagyon intenzív a havazás, és az előrejelzések szerint hosszan tart majd.

Jelenleg az országban nincs olyan helyzet, amely komolyabb rendőri beavatkozást igényelne – jelentette ki, hozzátéve, az intézkedések célja, hogy a helyzetet rosszabbra fordulása esetén is kezelni tudják.

Lakatos Tibor közlése szerint a rendőrök egyszerre figyelnek az autópályára, az autóutakra, a főutakra, a kiemelt utakra, ennek részeként reggel nyolc órától folyamatosan figyelik az utakon uralkodó állapotokat, valamint a lakosságra, különös tekintettel az egyedül vagy nehéz helyzetben élőkre.

Tájékoztatása szerint az országos törzs kapcsolatot tart majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, az Országos Meteorológiai Szolgálattal, az autópályák, közutak kezelőivel, az önkormányzatokkal, a közterületek rendjének fenntartásában velük együttműködő civil szervezetekkel, kiemelten a polgárőrséggel, akárcsak a közterület-felügyeletekkel és a rendészeti feladatot ellátó szervekkel.

Amennyiben a rendkívüli időjárás miatt utakat kell lezárni, akkor arra is figyelemmel lesznek, hogy az egészségügyi segítség ennek ellenére célba érhessen. Arra az esetre, ha az autópályák forgalmát korlátozni kell, már felmérték a várakozásra alkalmas pihenőhelyeket, és kapcsolatban állnak a horvát és szlovén társszervekkel, felkészülve egy esetleges ottani közlekedési korlátozás itt jelentkező hatására.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője, Mukics Dániel azt mondta: ha szükséges, növelik a bevethető tűzoltók számát, illetve átcsoportosítják az embereket.

A szóvivő beszélt arról is, hogy az operatív törzs hangolja a társszervek közötti havazással kapcsolatos beavatkozásait, többek között a kétezer tűzoltót az 500 technikai eszközzel.

Képünk illusztráció (MTI Fotó: Nagy Lajos)

MTI-fotó: Nagy Lajos

Feloldották a korlátozást a 82-es úton

A 82-es főút Veszprém megyei szakaszán a szakemberek a 9 órakor elrendelt preventív korlátozását 13 órakor feloldották, vagyis a 7,5 tonna feletti járművek újra közlekedhetnek ezen a főúton is.

Helt Ákos, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: több menetrend szerint közlekedő autóbusz is balesetet szenvedett Veszprém megyében a keddi havazásban. A 77-es úton Tapolca és Monostorapáti között, Hegyesdnél összeütközött egy autóbusz és egy személygépkocsi. Az autóban utazó két embert a mentők kórházba vitték, a busz 19 utasa nem sérült meg.

Külsővaton egy autóbusz villanyoszlopnak ütközött reggel kilenc óra előtt, az oszlop kicseréléséig mintegy ötven háztartásban szünetel az áramszolgáltatás – tette hozzá a szóvivő. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a probléma elhárításán, várhatóan 16 óra után már helyreállhat az áramszolgáltatás.

Szintén ebben az időszakban Pécsely és Barnag között, valamint a 73-as főúton Veszprém és Csopak között is letért az útról egy-egy menetrend szerinti autóbusz. A járműveket a tűzoltók vontatták vissza az úttestre.

Szombathelyen már történtek balesetek

Szombathelyen például már hétfő este óta esik a hó. Az utakat és járdákat már több centiméteres hó borítja. Az M1 helyszíni tudósítója a közútkezelőre hivatkozva azt mondta, hogy bár az utak havasak, mindenhol járhatók. Még a mellékutakat is tisztítják, száz géppel dolgoznak Vas megyében.

Már hajnalban balesetek történtek a megyében: a 87-es úton Gyöngyösfalu környékén, Nádasd térségében, a 86-os úton, Szombathelyen is két koccanás is volt. Tiszapalkonya és Tiszasziget között azonban hét ember sérült meg abban a közlekedési balesetben, amelyben két személygépkocsi karambolozott, a járművekben utazó hét embert a mentők kórházba szállították.

Az erős havazás miatt a Kőszegi-hegységben akár 30-40 centiméteres hóra is lehet számítani. Az előrejelzések szerint a havazás éjfélig kitart.

Sopronban 8-9 centis a hó

Sopronban is az éjszakai órák óta havazik, jelenleg 8-9 centi hó borítja a város utcáit. Megkezdődött az utcák takarítása is.

Kamionok akadtak el a 84-es főúton a reggeli órákba, az egyik teherautóba egy gépjármű is belecsúszott. Súlyos sérülés nem történt. Ezért Nagycenk és Sopronkövesd között nagy torlódás alakult ki, nagyjából száz autó vesztegelt az úton.

MTI-fotó: Varga György

Mindenhol folyamatosan havazik

Hólapátolással kezdődött a reggel több megyében is az országban. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig egy kocsi felborult és nekicsapódott egy kerítésnek.

Veszprémben 6-7 centi friss hó hullott az éjszaka folyamán, és azóta is havazik. A Bakonyban pedig már a 10 centimétert is meghaladta a hó vastagsága.

Megmutatja magát a tél Dobogókőn is, a folyamatos havazás mellett –2, –3 körül van a hőmérséklet.

Több balesetet is okozott a havazás

Veszprém megyében a 77-es út Tapolca és Monostorapáti közötti szakaszán egy személygépkocsi és egy menetrend szerint közlekedő autóbusz ütközött össze, Zánka térségében, a Tagyon felé vezető úton pedig egy nyerges vontató csúszott az útpadkára. Pécsely és Barnag között egy autóbusz lesodródott az úttestről, míg Külsővat belterületén villanyoszlopnak ütközött egy irányíthatatlanná váló autóbusz.

Győr-Moson-Sopron megyében Dunaszentpál közelében egy autó árokba hajtott és fának ütközött, az egyik utas könnyebben megsérült. Lesodródott az útról és az árokba borult egy személykocsi az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Lébény közelében. Ketten könnyebben sérültek. A 82-es úton Veszprémvarsánynál keresztbe fordult egy kamion, teljesen elzárva az utat egy időre a forgalom elől.

Baranya megyében a Mecsekben közlekedő buszjáratok rövidített útvonalon járnak.

Zala megyében egy személyautó félig az oldalára borulva az árokba csúszott a 74-es úton Csatár térségében.

Tolna megyében Dombóváron egy autóbusz, Kisvejke és Mucsfa között pedig egy kamion csúszott árokba.

Csongrád megyében a 43-as út 35-ös kilométerénél megcsúszott és árokba borult egy autó.

Fejér megyében Mór és Bakonycsernye között egy személygépkocsi csúszott az árokba és a tetejére borult.

Egerbe is megérkezett a hó

Egerben a déli órákban kezdett havazni, és délutánra már az egész várost belepte a hó. Nagyjából 5 centiméteres hóvastagságra számítanak az alacsonyabban fekvő területeken, a magasabb helyeken pedig akár 10 centiméter friss hó is hullhat. A katasztrófavédelem és a helyi rendőrség arról tájékoztatott, az időjárásból fakadóan még nem történt baleset. A közútkezelők pedig folyamatosan gondozzák és sózzák az utakat.

Marad a tél

Több hullámban érkezik az elkövetkező napokban hazánkba a csapadék. Dél, délnyugat felől érte el az országot egy ciklon, amely kelet felé távozik a térségből. Egészen péntekig kell havazásra és hidegre számítani. Hétvégén felszakadozik a felhőzet, már csak apróbb hózáporok fordulhatnak elő, viszont még tovább csökken a hőmérséklet. A hófödte tájakon akár –16, –17 fok is lehet a hét utolsó napján. A maximum értékek is sok helyen fagypont alatt maradhatnak.