Karrierlehetőséget nyit a német nyelvtudás?

 

Az idegen nyelv magas szintű ismerete megkönnyíti az országok közötti gazdasági együttműködést, és az egyéni karrierlehetőséget is megnyitja – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára a budapesti német nagykövetségen csütörtökön.

Maruzsa Zoltán egy a német nyelvtudás és a karrier, a siker összefüggéseit középpontba állító projekt nyitórendezvényén szólalt fel. A kampányt közösen indítja a budapesti német, osztrák és svájci nagykövetség, a védnökséget az Emmi vállalta. A helyettes államtitkár szavai szerint a német nyelvet beszélő országok azért indítanak akciót, hogy hitet tegyenek a német nyelv tanulásának fontossága mellett Magyarországon. Évtizedek óta az angol „diadalmenete” tart – jegyezte meg. A magyar oktatási kormányzat azonban a rendszerváltás óta sosem hozott olyan döntést, amely az angol terjedését erősítette volna, és nem is terveznek ilyet – jelentette ki.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Úgy fogalmazott, erőforrásként tekintenek arra, hogy minden negyedik általános iskolás, összesen 310 ezer ember németül tanul, és közülük 220 ezren első idegen nyelvként. Közismert tény, hogy a német elsajátítása után könnyebb az angol megtanulása, mint fordítva. Így megdönthetetlen szakmai érvek szólnak amellett, hogy jó döntés a német választása első idegen nyelvként – mondta Maruzsa Zoltán. Az üzleti racionalitáson túl arról sem szabad megfeledkezni, hogy Magyarországon létezik egy erős német nemzetiségi közösség.

Több mint 3000 német tanul magyar egyetemeken

A német szerepe a felsőoktatásban is jól látható: az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem az egyetlen teljes egészében német nyelvű egyetem a német nyelvterületen kívül – közölte. Kilenc egyetemen folyik germanisztikai vagy némettanárképzés, és 3258 német állampolgár tanul magyar egyetemeken – sorolta a helyettes államtitkár. Jelezte: azért, hogy ne változzon a helyzet, erősítik majd együttműködésüket a német nyelvű országokkal. A cél a német minél sikeresebb oktatása. Maruzsa Zoltán németre váltva arról is beszélt, hogy személyes múltja miatt nagyon kötődik a nyelvhez.

Volkmar Wenzel, Németország budapesti nagykövete (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Volkmar Wenzel, Németország budapesti nagykövete (MTI Fotó: Sóki Tamás)

Volkmar Wenzel, Németország budapesti nagykövete német nyelvű beszédében kiemelte: meg szeretnék mutatni, hogy aki tud németül, annak sok lehetőség áll a rendelkezésére. Elhatározták, hogy kampányolnak majd a német nyelv mellett, kisfilmek készítésével megbíztak egy reklámügynökséget – nyomatékosította. A nagykövet fontos partnernek nevezte az Emmit. Azt mondta, Magyarország modernizálja az oktatási rendszerét, amelyben nagyobb szerepet kapnak az idegen nyelvek. Szavai szerint a német jelentős történelmi szerepet töltött be Magyarországon, de most inkább a jövőbe kell tekinteni.

Az angol szükségszerű, ugyanakkor Európa sokszínű, amit cél megőrizni. A kontinensen több mint 100 millióan beszélik anyanyelvként a németet, míg a világban 7,5 millióan kisebbségi nyelvként – közölte Volkmar Wenzel. Sok a magyar-német felsőoktatási kapcsolat és a magyarországi német érdekeltségű vállalat – mondta. Ha valaki beszél németül, jó lehetőségei vannak, és a kultúrához is hozzáfér – nyomatékosította Volkmar Wenzel. A szintén németül felszólaló Elisabeth Ellison-Kramer, Ausztria budapesti nagykövete azt mondta, fontos számukra a Magyarországgal ápolt kapcsolatok elmélyítése, a német nyelvtanulás ösztönzése.

Elisabeth Ellison-Kramer, Ausztria budapesti nagykövete (MTI Fotó: Rosta Tibor)

Elisabeth Ellison-Kramer, Ausztria budapesti nagykövete (MTI Fotó: Rosta Tibor)

Minél jobban beszél valaki németül, annál jobb az együttműködés – jelentette ki, megjegyezve: a kezdetektől támogatták a projektet. Elisabeth Ellison-Kramer rámutatott arra, hogy Ausztria régóta képviselteti magát a magyarországi oktatás terén. Működik például több osztrák könyvtár és iskola is – sorolta. Hangsúlyozta, hogy Ausztria Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnere, és a harmadik legjelentősebb befektető Magyarországon. Ausztriában sok magyar dolgozik, de a szabadságukat is sokan töltik ott, ami még élvezetesebb, ha az ember jól beszéli a nyelvet – zárta mondandóját Elisabeth Ellison-Kramer.