Visszautasította a belga miniszterelnök nyilatkozatát Szijjártó Péter

 

Magyarország soha nem fogadott be és nem is fog befogadni illegális bevándorlókat – jelentette ki Szijjártó Péter Pozsonyban. A külgazdasági és külügyminiszter a belga kormányfő hétvégi kijelentésére reagált, amelyben Charles Michel ultimátumot adott a visegrádi országoknak. Azt nyilatkozta, amennyiben június végéig nem sikerül konszenzusra jutni a dublini reformokról, akkor minősített többségi szavazással fogják elfogadni a tervezetet. Szijjártó Péter megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak nevezte Charles Michel kijelentését – hangzott el az M1 Híradójában.

Megdöbbentőnek nevezte és visszautasította a belga miniszterelnök nyilatkozatát Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban azt mondta, Brüsszelben nyíltan arra készülnek, hogy egyes tagországok akaratának teljes figyelmen kívül hagyásával – erővel nyomják keresztül a kötelező betelepítési kvóták ügyét.

Charles Michel belga miniszterelnök egy hétvégi lapinterjúban adott ultimátumot a visegrádi országoknak. Úgy fogalmazott: „nagyon elkötelezett vagyok a dublini rendszer reformja mellett, ez ügyben ultimátumot fogalmaztunk meg a visegrádi országok felé, akik megtagadják a szolidaritást és a migránsok befogadását.”

A belga kormányfő kilátásba helyezte, hogy akkor is áterőltetik a kötelező kvótákat, ha nem lesz megegyezés a V4-ekkel. Charles Michel azt mondta, „konszenzus híján minősített többséget alkalmazunk az első szemeszter végén, hogy nélkülük hozhassunk döntést”.

A kvóták a gyakorlatban nem működnek

Szlovákia is elutasítja a kötelező betelepítési kvótákat – mondta Ivan Korcok Szijjártó Péterrel közös sajtótájékoztatóján. A megbízott szlovák külügyminiszter úgy fogalmazott, mára bebizonyosodott, hogy a kvóták a gyakorlatban nem működnek.

Nem ez az első alkalom, hogy Brüsszel rá akarja kényszeríteni a kötelező kvótákat azokra az országokra, amelyek nem hajlandók migránsokat befogadni. Tavaly év végén például Cecilia Wikström svéd liberális EP-képviselő – akinek az állandó, felső korlát nélküli betelepítési kvótáról szóló javaslatát novemberben fogadta el az Európai Parlament – arról beszélt, migrációs ügyekben többségi döntéssel is hozhatnak határozatot.

Legutóbb két héttel ezelőtt Budapesten tárgyaltak a visegrádi országok miniszterelnökei, akik világossá tették, hogy nem változtatnak álláspontjukon a kötelező kvótákkal kapcsolatban.