Itt a lopott autók toplistája

 

Ugyan a rendőrség statisztikája még nem jelent meg a tavalyi autólopásokról, de a civilek felmérései már napvilágot láttak. Ezek alapján a Ford, a Volkswagen és a BMW vezeti a lopási toplistát.

A riasztó önmagában nem riaszt, érdemesebb inkább egy komplex védelmi rendszert beszereltetni az autóba, ami elektronikai és mechanikai védelmet is nyújt – mondta Vezda László, a Nemzetközi Autóvadász Egyesület elnöke. Hozzátette, ezek a rendszerek megnehezítik a tolvajok dolgát. Ugyanakkor kiemelte, nem érdemes az ablakra a biztonsági rendszer matricáját kiragasztani, mert jobb, ha a védelemmel váratlanul szembesülnek a bűnözők. Kozma Tamás ügyvéd a Kossuth Rádió Napközben című műsorában hozzátette, egy 2-3 millió forintot érő gépjárműre már érdemes cascót is kötni.

 

A toplistával kapcsolatban úgy fogalmazott, ez a felsorolás csupán az autóvadász honlapján tett bejelentések alapján készült statisztika. A rendőrségnél ennél jóval több lehet a bejelentés.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy bár évekig a Suzuki volt a listavezető, ez a típus most jelentősen visszaesett. Felkerült viszont a listára a BMW, mivel az utóbbi években tucatszámra hozták be külföldről a használt 3-as BMW-ket a magyarok.

Megjegyezte, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a hazai kocsilopások száma. Mind az ORFK-n, mind pedig a BRFK-n felállt egy, az autólopásokra szakosodott csoport, amely a szakember szerint jól végezheti munkáját, és feltehetően elkapott néhány bandát az utóbbi időben.

autólopás

Elmondta, hogy az ellopott autók többsége alkatrészként végzi, mivel a tolvajok így akár a háromszoros hasznot is húzhatnak egy-egy gépkocsin. Jellemzően először két-három napig pihentetik a járművet valami eldugott helyen a tolvajok – jegyezte meg Kozma Tamás ügyvéd.

De vannak olyan kocsik is, amelyeket miután eltulajdonítottak, külföldi gépjármű papírjaival helyezik újra forgalomba Magyarországon. Vezda László hozzátette, hogy ez a módszer 2018-tól szinte lehetetlen lesz a tolvajok számára, mivel idén már kötelező a külföldről behozott gépjárművekre is az eredetiségvizsgálat.

Egy személygépkocsi ellopása esetén – amelynek értéke 500 000 és 5 000 000 forint között van – egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető az elkövető. Amennyiben a tolvajok szervezetten, bandában dolgoznak a büntetési tétel is sokszorozódik – hangsúlyozta az ügyvéd a műsorban.

Hozzátette, a Btk. szigorításával kimondták, hogy egy zárnak a kinyitása bármilyen módszerrel erőszaknak minősül.