Alkalmazkodj okosan! klímavédelmi konferenciát tartanak Karcagon

 

Tehetünk-e a klímaváltozás ellen, és ha igen, akkor mit. Erre keresik a választ Karcagon is, az Alkalmazkodj okosan! konferencián.

Napjaink egyik legnagyobb problémája a felmelegedés, a klímaváltozás. A kutatások szerint ebben jelentős gyorsító hatása van az emberi tevékenységnek. A probléma folyamatosan nő, szemléletváltásra van szükség. A konferencia arról szól, hogy mit tehet az ember a környezet megvédése érdekében, vagy milyen kihívások várnak rá a közeljövőben.

Valóban senki nem vonhatja ki magát a klímaváltozás hatásai alól, ezért fontos hogy milyen stratégiát dolgozunk ki és mikor, az érintettek mikor lépnek, és mit kell tenniük azért, hogy megőrizhessük a világot olyannak, amilyen most. A Karcagon összegyűlt szakemberek elsőként az agrárium és a klímavédelem összefüggéseiről hallhattak előadást.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az M1-nek elmondta, modern technológiák és precíziós képek vannak a mezőgazdaságban, és olyan agrárpolitika érvényesül, amely ösztönzi a gazdákat arra, hogy a környezetet kímélő termelést folytassanak. A gazdák számára egy-egy modern beruházás megtérül, hiszen sokszor a precízebb gépek kevesebb üzemanyagot használnak, precízebben végzik a talajműveleteket, alacsonyabb költséggel járnak – közölte a földművelésügyi miniszter.

A konferencia foglalkozik az agrárerdészettel, melynek lényege, hogy erdőgazdálkodás és növénytermesztés egyszerre van egy adott területen, ami magasabb hozamot jelent, de ugyanakkor egy klímabarát megoldás, hiszen növeli a fával borítottságot, illetve megélhetést is jelent – tette hozzá Fazekas Sándor.