A holokausztról nyílt kiállítás Kecskeméten

 

A holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából kiállítás nyílt „A falak, jelek, sorsok – Magyar zsidók deportálása Auschwitzba” címmel. A kiállítást Grósz Andor, a Holocaust Közalapítvány Kuratórium és a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöke nyitotta meg. A tárlat február 9-ig tekinthető meg – derült ki az M1 délelőtti műsorából.

Kecskemétről 1313 zsidót szállítottak a deportáló szerelvények Auschwitzba, közülük 1200-an már soha nem tértek vissza – rájuk is emlékeznek a kiállítás megnyitása és a nemzetközi emléknap alkalmából. A vándorkiállítás célja, hogy a középiskolás diákok, tanáraik és a téma iránt érdeklődők megismerhessék a magyar történelem egyik legtragikusabb eseménysorát, a vidéki zsidó közösségek 1944 tavaszán és nyarán történt deportálását, elpusztítását.

Feldmájer Péter, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoport elnöke elmondta, hogy a kiállítás igyekszik a fiataloknak vázlatszerűen ugyan, de teljes mélységig belemenően bemutatni az 1944-es történéseket. Elmondta, hogy lassan már azok az emberek is meghalnak, akik még szüleiktől hallottak a holokausztról, ezért is fontosak az ilyen kiállítások, megemlékezések és emléktáblák, amelyek megtartják és bemutatják az emlékeket abból az időszakból.

Kecskeméten jelenleg három túlélő él, közöttük van olyan, aki 6 éves gyermekét vesztette el, és ugyan beilleszkedtek a mindennapokba, de azt a fájdalmat sosem feledik el, amit átéltek 1944-ben – fogalmazott az elnök.

A kiállítás megnyitóján Kecskemét alpolgármestere, Mák Kornél mondott köszöntőbeszédet, a kiállítást pedig Grósz Andor, a Holocaust Közalapítvány Kuratórium és a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöke nyitotta meg. A tárlatot február 9-ig lehet megtekinteni.