Kétéves a Nem Adom Fel Café

 

A fogyatékos emberek élete nem lehet egyirányú utca – mondta el a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Ezért van szükség olyan közös kapcsolódási pontokra, mint például a most kétéves Nem Adom Fel Café, ahol maguk a fogyatékossággal élők készítik és szolgálják fel az ételeket és italokat. Czibere Károly szerint ez is azt mutatja, hogy a korlátozott képességű emberek is értékes erőforrásai a társadalomnak – hangzott el az M1 Híradójában.

Szinte szusszanásnyi idejük sincs a felszolgálóknak, a kávézóban minden asztal foglalt. A pénteki napon különösen nagy volt a forgalom, a Nem Adom Fel Café ugyanis most ünnepli második születésnapját. A kávézóban kerekes székes, látás- és hallássérült, autista és értelmileg akadályozott fiatalok állnak a pultban és szolgálnak fel, de ők segítenek a konyhai feladatokban és a rendezvények megszervezésében is.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár szerint az ehhez hasonló kezdeményezések lehetőséget adnak a fogyatékossággal élőknek arra, hogy megmutassák értékeiket, ami a társadalmi elfogadást is nagyban segíti. Czibere Károly úgy fogalmazott, be tudják vonni a nem fogyatékossággal élő embereket is egy olyan környezetbe, ahol a fogyatékos emberekkel együtt meg tudják mutatni a világnak, hogy ők nem terhei a társadalomnak, hanem értékes erőforrásai.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a kormány a következő 3 évben több mint 100 milliárd forintot fordít a fogyatékossággal élőket segítő szolgáltatások fejlesztésére.