Egyre többen gyógyulnának hazai termálvizeinkben

 

Magyarország az öt legnagyobb termálvízkészlettel rendelkező ország egyike, nemzetközi viszonylatban. Mennyire használjuk ki gyógyvizeink erejét a megelőzésben és a gyógyászatban? A Magyar Turisztikai Ügynökség a napokban indította el új téli belföldi kampányát, amellyel gyógyvizeink, és gyógyfürdőink népszerűsítése a cél.

A Dél-Alföld tekintélyes gyógyvízkészletére alapozva megszaporodtak a gyógyfürdők az elmúlt 10-15 évben, a mórahalmi az egyik legsikeresebb a régióban. Berta Zsolt, a város turisztikai menedzsere a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: négy minősített gyógyvízkúttal rendelkeznek, amely főleg ízületi, reumatikus problémákra ajánlott.

A műtétek utáni rehabilitációra is alkalmas gyógyvíz kifejezetten jótékony hatással van a térd- és vállízületi problémákra, amit az elvégzett orvosi vizsgálatok is igazolnak –közölte Berta Zsolt, a 2016-ban Az Év feltörekvő Fürdője címet elnyerő mórahalmi gyógyfürdővel kapcsolatban.

Kneipp-medence az Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő családbarát szárnyában (MTI-fotó: Kelemen Zoltán Gergely)

Egyre több a hazai gyógyulni vágyó

Valamivel több, mint 120 kilométerrel távolabb, a tiszakécskei Kerekdombi Termálfürdőbe is szívesen járnak gyógyulni a betegek, de gyógyhellyé minősítették a kiskunhalasi fürdőt is, ahol 980 méter mélyről jön a felszínre a gyógyvíz, szivattyúk segítségével.

A dél-alföldi fürdők forgalmát meghatározza a román és a szerb határ közelsége, de a hazai gyógyulni vágyók is egyre többen vannak, akiknek a kezelésüket az egészségbiztosító támogatja – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

270 fajta gyógyvíz Magyarországon

A KSH adatsort vezet arról, hogy milyen típusú fürdők vannak Magyarországon, 550 olyan helyet tartanak ma nyilván hazánkban, ahol valamilyen vízhez köthető szolgáltatás van – közölte Hegyi Ákos, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Fürdőzők a Széchenyi gyógyfürdő szabadtéri termálmedencéjében (MTI-fotó: Kallos Bea)

Hozzátette: 33 gyógyhellyel rendelkezünk, valamint 1500 termálkútból termeljük ki a 270 fajta gyógyvizet Magyarországon.

A gyógyvízzé nyilvánításhoz orvosi vizsgálat szükséges, amit valamilyen betegségben szenvedőkön végeznek el, mozgásszervi vonatkozásban lényeges különbség nincsen egy dél-alföldi és egy dunántúli fürdő között, a gyógyvizek hatékonysága ugyanakkora – mondta Dr. Géher Pál, a Semmelweis Egyetem professzora.

Kampány a gyógyvizek népszerűsítéséért

A Magyar Turisztikai Ügynökség a napokban indította el új téli belföldi kampányát, amellyel gyógyvizeink, és gyógyfürdőink népszerűsítése a cél.

A magyar turizmus szereplőitől azt kérték, hogy próbáljanak olyan belföldi kampányt kitalálni, amelyek egyrészt árkedvezményeket biztosítanak a fürdőkben és a szállodákban, bizonyos napokon pedig többletszolgáltatást nyújtanak – hívta fel a figyelmet Hegyi Ákos.

Közel 200-an regisztráltak a kampányban, amiben 50 fürdő vesz részt, a fürdőknek és az általuk ajánlott kedvezményeknek a sora elérhető a hellomagyarorszag.hu internetes oldalon – fűzte hozzá.

A Gyulai Várfürdő területén kialakított Aquapalota (MTI-fotó: Rosta Tibor)

A magyarok harmada jár termálfürdőbe

A magyarok harmada évente legalább egyszer termálfürdőzik, és a fiatalok közül sokan gondolják úgy, hogy a gyógyító hatású víz a mindennapi stresszel kapcsolatos problémákra is megoldást jelent – derül ki a hévízi NaturMed Hotel Carbona megbízásából készített országos reprezentatív kutatásból.

Az eredmények alapján a hazai gyógyvizeket a belföldi utazók számára is érdemes tovább népszerűsíteni, hiszen ismerik, de sokan még nem próbálták ki jótékony hatásukat. A NaturMed Hotel Carbona megbízásából a magyar felnőttek körében végzett országos reprezentatív kutatás alapján a válaszadók 34 százaléka legalább évente megy termálfürdőbe. A megkérdezettek 39 százaléka két-három évente, vagy ennél ritkábban látogat gyógyfürdőt, és mindössze negyedük jelezte, hogy soha nem járt még termálfürdőben.

Magyarország világviszonylatban gazdag termálvizekben, fürdővárosaink a külföldi turisták népszerű célpontjai.