Origo: alakul a Simicska-Hadházy románc

 

A hírportál értesülései szerint az LMP férfi társelnöke, Hadházy Ákos rendszeresen egyeztet Simicska Ádámmal, Simicska Lajos legidősebb fiával. A találkozók tárgyával kapcsolatban az Origo úgy tudja, az egy esetleges Jobbik-LMP együttműködés. Hadházy az origós cikk megjelenése után elismerte, hogy találkozott a jobbikos oligarchával és a fiával is, de azt cáfolta, hogy mindez abban az étteremben zajlott volna, amelyről a portál írt.

Az Origo információi szerint Simicska Ádám – Simicska Lajos jobbikos oligarcha legidősebb fia – rendszeresen összejár Hadházy Ákossal, az LMP társelnökével. A találkozók helyszíne egy Szent István parkhoz közeli divatos reggelizőhely (és étterem), az exkluzív helyszín kiválasztása pedig nem véletlen.

Nem véletlen a helyszín a hírportál szerint, ugyanis a főváros XIII. kerületében működő étterem meglehetősen közel van az LMP Hegedűs Gyula utcai irodájához. Úgy tudjuk, a 36. szám alatt található pártközpont éppen az az ingatlan, amelynek nyomott áron való bérlése miatt az Állami Számvevőszék megbírságolta a közelmúltban az LMP-t.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke budapesri sajtótájékoztatójukon. MTI Fotó: Mónus Márton

Nem lenne egyébként példa nélküli az Lehet Más a Politikánál, hogy a vezetőik oligarchákkal szövetkeznek, Szél Bernadett a közelmúltban többször találkozott Soros Györggyel Brüsszelben – jegyezte meg az Origo.

Előrehaladó Jobbik-LMP szövetség?

Forrásaik szerint a Simicska-Hadházy tárgyalások arról szólnak, hogyan működhetne együtt a Jobbik az LMP-vel. Ennek alátámasztására ismertetik, hogy Vona Gábor Jobbik-elnök még tavaly novemberben állt elő (talán nem véletlenül Simicska Lajos háziújságjában, a Magyar Nemzetben) azzal az ötletével, hogy pártja adott esetben koalíciót kötne a zöldekkel. Ennek az összeborulásnak lehet kulcsfigurája Hadházy Ákos a portál szerint, aki – mint az a péntek folyamán kiderült – többször találkozott már az oligarchával és annak fiával.

Az Origo szerintmég semmi sem eldöntött, mindenesetre beszédesnek titulálják, hogy az LMP társelnöke Vona felvetésére kifejezetten megengedően fogalmazott, szerinte “a koalíciós tárgyalásokról választás után érdemes beszélni, az LMP viszont a gyökeres változásban érdekelt”. Mindehhez a portál kihangsúlyozza: akkor sokat sejtetően hozzátette, hogy a kongresszusi határozatuk csak azt írja elő, hogy az LMP olyan koalícióban nem vehet részt, amelyben egy korábbi miniszterelnök is szerepet vállal.

Utóbbi kikötés Vona Gáborra nem igaz – sommáz a hírportál, ami ismerteti, hogyan jutott korábban a Jobbik több száz milliós Simicska-plakáthelyhez, és ami miatt az ÁSZ hetekkel ezelőtt óriási összegű pénzre büntette meg a pártot, igaz, a gigabüntetés kifizetését elvileg csak a választások után kell megkezdenie a pártnak.

Nem esett messze az alma fájától

Simicska Ádámról azt írja a portál: tevékeny szereplője apja és a Jobbik machinációinak. Mint ismertetik, tavaly novemberig társ-ügyvezetője volt a Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.-nek, így alakítója lehetett annak a folyamatnak, amely alárendelte a Jobbik érdekeinek a napilapot. Sok sikerben nem volt része, az újság olvasottsága 14 ezer példányszám alá zuhant.

Ugyanakkor azt is ismerteti az Origo, hogy olyan hírek is felröppentek, miszerint Ádám cserébe a Jobbik országos listáján kaphat befutó helyet, ehhez viszont a portál szerint nem volt ajánlólevél az ominózus éjszakai firkálása.

Többet árult el Hadházy, mint amit az Origo állított

Facebook-posztban ismerte el Hadházy Ákos, hogy kétszer is találkozott Simicska Lajossal és legidősebb fiával, Simicska Ádámmal – írta új információként pénteken az Origo. Az LMP társelnöke ezzel az Origón ma reggel megjelent hírre reagált, amelyben arról adott hírt a portál, hogy a politikus rendszeresen egyeztet Simicska Ádámmal egy XIII. kerületi divatos étteremben.

Hadházy nem vitatta, hogy járt a szóban forgó étteremben, de cáfolta, hogy Simicskáékkal itt találkozott volna. Arra viszont nem tért ki a posztban, hogy mégis mi köze van az LMP társelnökének a jobbikos oligarcha családjához, és arról sem beszélt, hogy ezek a találkozók mikor történtek, illetve milyen témában tárgyaltak.

Helyreigazítás

Jelen cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Hadházy Ákos rendszeresen egyeztet Simicska Ádámmal az LMP és Jobbik együttműködéséről egy, az LMP egyik irodájához közeli étteremben.