Megduplázódott az influenzás megbetegedések száma

 

Egy hét alatt megduplázódott az influenza szerű megbetegedések száma. A múlt héten csaknem 10 ezren mentek orvoshoz a betegség tüneteivel. Főleg gyermekek kapták el a vírust. Az orvosok azt mondják járvány még nincs, ezért érdemes beadatni a védőoltást – hangzott el az M1 műsorában.

Egy hét alatt már megduplázódott az influenzászerű megbetegedések száma. Az influenza figyelőszolgálat legrissebb adatai szerint a múlt héten csaknem 10 ezren mentek orvoshoz a betegség tüneteivel. A legtöbben Pest, Fejér és Baranya megyében, a legkevesebben Csongrád és Nógrád megyében. A betegek között nagyon sok a gyermek. Járvány még nincs, mert ehhez több mint 15 ezer beteget kell, hogy regisztráljanak.

Az Országos Közegészségügyi Intézet laboratóriumában a szakemberek tavaly ősz óta folyamatosan vizsgálják a betegek mintáit. A legújabb elemzések szerint eddig egy betegnél influenza A, öt betegnél pedig influenza B vírus jelenlétét mutatták ki.

Az influenzavírus cseppfertőzés útján terjed. A legveszélyeztetettebbek a gyermekek, 60 év felettiek, a várandós kismamák és a tartósan betegek. A szakember azt mondja, még mindig nem késő beadatni a védőoltást.

Tavaly közel 500 ezren kaptak el a vírust. Az influenza szövődményei akár halálosak is lehetnek.