A doni katasztrófa 75. évfordulójára emlékeznek a hét végén

 

A doni katasztrófa 75. évfordulójára emlékeznek a hét végén a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban – tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Péntektől vasárnapig a budai Várban a Kapisztrán téren, a múzeum épülete előtt felállított emlékpontoknál minden hozzátartozó, rokon, családtag és emlékező gyertyát gyújthat, leróhatja kegyeletét a hősök emléke előtt. A megemlékezés alkalmából második világháborús haditechnikai eszközöket is meg lehet tekinteni, mint például a magyar fejlesztésű 1940 M Nimród páncélvadász és légvédelmi gépágyút, a szovjet T34/85 közepes harckocsit, szovjet és német páncéltörő ágyúkat és egy különlegesnek számító lánctalpas motorkerékpárt is meg lehet tekinteni.

A magyar királyi 2. honvéd hadsereg 1943 januárjában, a Don-kanyarnál megvívott harcairól, hőseiről, áldozatairól a katasztrófa 75. évfordulója alkalmából a Honvédelmi Minisztérium országos megemlékezéssel készül. Budapesten péntek délután a Mátyás-templomban szentmisét tartanak, majd a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán Vargha Tamás parlamenti államtitkár mond beszédet. A koszorúzást követően gyertyagyújtással és főhajtással tisztelegnek a hősi halált halt, eltűnt és áldozatul esett magyar katonák emléke előtt az emlékpontoknál.

Szombaton és vasárnap – az egyébként januárban zárva tartó – hadtörténeti múzeum az évforduló tiszteletére megnyitja kapuit és ingyenes belépéssel várja az érdeklődőket.