Fontos bevételtől estek el a társasházak

 

A társasházak homlokzatán elhelyezett hirdetéseket a városvédők ritkán dicsérik. A bevétel viszont többnyire jól jön a közösségnek. Az esetenként több tíz négyzetméteres óriásplakátok gyakran az épp folyamatban lévő felújítás összegét takarják és finanszírozzák. Egy homlokzatnyi hirdetés éves bevételéből akár a vakolás ára is kijöhet. De az is gyakori, hogy a falat vagy az arra kihelyezett táblát adják bérbe a hirdetőknek a lakók. Január elsejétől azonban csökken a bevétel. Az egy négyzetmétert meghaladó hirdetések ugyanis adókötelessé váltak. Az új kötelezettség építményadónak számít. Az érdekképviselet tiltakozik a szabályozás ellen.

Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, hogy az átlag hirdetések 10 négyzetméter körüliek. Hozzátette, az egy négyzetméter alatti hirdetések az összhirdetések csupán 3-4 százalékát teszik ki. Megjegyezte, éppen ezért úgy gondolja, hogy ez a folyamat háttérbe szorította a gazdasági, piaci szempontokat és a lakásszövetkezeti, társasházi kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségeket.

társasház - akás - ingatlan -eladó - Budapest

Illusztráció. (Stockphoto)

Reményét fejezte ki abban, hogy az elkövetkező fél-egy évben ezt a folyamatot revideálják majd, és igazodni fog az élethez.

Mi tartozik a rendelet hatálya alá?

A cégtábla, az üzletfelirat, a vállalkozás használatában álló ingatlanon elhelyezett népszerűsítő egyéb felirat nem számít reklámhordozónak – mondta Izsák Orsolya társasházi jogász. Hozzátette, idetartoznak az üzlethelyiség kirakatában elhelyezett gazdasági reklámok is.

Az önkormányzati rendelet, a törvény, valamint a végrehajtására kiadott kormányrendelet egyértelműen szabályozza, hogy a reklámhordozó tulajdonosa kötelezett az adófizetésre – jelentette ki a jogász. Azaz, az fizet, akié a felület, amire felteszik a reklámhordozót. Hozzátette, nem mindegy, hogy ez a reklámhordozó épületen belül vagy kívül közterületre néz-e. Ugyanis, ha nem néz közterületre, nem terhelheti adófizetési kötelezettség.

A rendelet továbbá kitér a Budapesten gyakori reklámhálókra, amelyekért szintén fizetni kell. Mivel a törvény a graffitit taxatíve nem sorolja a nem reklámhordozók közé, tehát annak minősül. A graffiti formában lévő hirdetés is tehát adófizetési kötelezettség alá esik – hangsúlyozta Izsák Orsolya.

Akkor mégis ki fizet?

Érdekes kérdést vet fel, hogy kit terhel az adófizetési kötelezettség. Ha az utóbbi példát vesszük, akkor ezek a hálók állványokra vannak kihelyezve, így az adót az állvány és egyben a reklámháló tulajdonosa, azaz a potenciális bérlő fizeti meg – mondta a jogász. De ugyanígy a társasház homlokzatán lévő hirdetőtáblán elhelyezett reklámért az adót a hirdetőtábla tulajdonosa fizeti meg.

Joghézagnak nevezte Iszák Orsolya azt az esetet, ha a társasház egy négyzetméterenként adja bérbe a területet. Úgy vélte, ezt majd egy törvénymódosítással fogják korrigálni.

A lélektani határ

Az önkormányzatok saját hatáskörön belül határozhatják meg az adó mértékét, a törvényben csupán a kivethető maximumot határozták meg – magyarázta a jogásznő. Farkas Tamás szerint a települések bevételeinek döntő hányada nem ebből az adóból származik majd. Ezért nem érti az önkormányzatokat, hiszen ez a szabályozás negatívan hat majd a lakásszövetkezeti, társasházi kalkulált bevételi forrásaikra. A jogalkotók beavatkoztak a piaci folyamatokba – jelentette ki.

Megjegyezte a társasházak bevételeik után eddig is fizettek adót. Ezért úgy véli, hogy ezer forint vagy inkább ez alatti mérték lenne az az összeg négyzetméterenként, amely mind a két fél számára elviselhető és akár még előnyös is lenne.

Szelektálni fog a törvény a fenntartható reklámok között

Ezek az óriásplakátok a leghatékonyabb hirdetési felületek – állította a műsorban Hantosi Bálint, az Ipsos Zrt. reklám- és médiakutatója. Megjegyezte, ha az elmúlt évek statisztikáit vesszük alapul akkor az összes cég összes nyeresége nem volt annyi, amennyit most extraként adóban be kell fizetni. A szakértő szerint lesz fluktuáció, mert ettől függetlenül lesznek fenntartható helyek.