Nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek a szcientológusok

 

A Híradó.hu által megszólaltatott szakértő szerint az egyesület sok szempontból úgy működik, mint egy külföldi titkosszolgálat. Az információk szerint egy belső elhárítás nevű szervezeti egységgel igyekeznek megakadályozni, hogy bárki belelásson a működésükbe.

Az állami szervek szempontjából fokozott veszélyforrást jelent, ha egy titkosszolgálati módszerekkel operáló szervezet érzékeny információkat próbál megszerezni olyan emberekről, akik kapcsolatban állnak az államigazgatási, a pénzügyi vagy épp a gazdasági szféra meghatározó szereplőivel – válaszolta a Híradó.hu megkeresésére Horváth József, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat volt operatív főigazgató-helyettese.

(Forrás: hirado.hu)

(Forrás: hirado.hu)

Takargatnivalójuk van? 

A titkosszolgálati szakértő emlékeztetett, hogy a szcientológusokhoz  csatlakozó új tagokat rendkívül részletes vizsgálatnak alá vetik, amely egyebek mellett a belépők szexuális orientációjára és komplett kapcsolati hálójára is kiterjed. A megszerzett információkkal aztán könnyen vissza lehet élni, hiszen ezeknek köszönhetően zsarolhatóvá válnak a követők – jegyezte meg Horváth József. Mint mondta: az elérhető információk alapján a szcientológusok sok szempontból a külföldi titkosszolgálatokhoz hasonlatos tevékenységet fejtenek ki.

Ezt a gyanút csak erősíti a titkosszolgálati szakértő szerint, hogy az egyesület egy belső elhárítás nevű egységet is fenntart, melynek az a célja, hogy megakadályozza az oknyomozó újságírók vagy akár a hatóságok információszerzését a szervezet működésével kapcsolatban. „Akinek nincs takargatnivalója, az nem folyamodik ilyen eszközökhöz” – emelte ki Horváth József.

Az egykori kémfőnök arra is kitért, hogy éppen ezért a szcientológusokkal ápolt kapcsolat kockázati tényező lehet a védendő államigazgatási pozíciókhoz szükséges nemzetbiztonsági ellenőrzés esetén, bár elismerte, hogy a fennálló, vagy korábban fennállt viszony önmagában nem jelent kizáró okot.

Horváth József úgy látja, hogy a szcientológusok részéről tapasztalható, ahogy fogalmazott, sok esetben a bűncselekmény gyanúját is kimerítő tevékenységekkel szemben szoros nemzetközi együttműködés van a szövetséges országok és a hazai titkosszolgálatok között. Az információmegosztásnak kritikus szerepe van az ilyen nemzetközi hálózattal rendelkező szervezetek elleni fellépés esetén, tette hozzá.

Hónapok óta nyomoznak utánuk

A Nemzeti Nyomozó Iroda októberben házkutatást hajtott végre a szcientológusok Váci úti főhadiszállásán. A megalapozott gyanú szerint a szervezet személyes adattal való visszaélést és más bűncselekményeket követhetett el. A Pesti Srácok arról cikkezett akkoriban, hogy ezek között a kémkedés is felmerült, a hatóságok azonban nem kommentálták az ilyen irányú értesüléseket.

A rendőrség a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) kezdeményezésére tartott házkutatást, mert a vallási egyesületként bejegyzett szekta a gyanú szerint súlyosan megsértette tagjai és a velük kapcsolatban állók információs önrendelkezéséhez való jogát.

Péterfalvy Attila, a NAIH vezetője kedden arról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy a szcientológusok szokatlanul sok adatot gyűjtöttek harmadik személyekről, így azok kielemzése rendkívül nagy munkát jelent a hatóság számára.

A Híradó.hu elsőként számolt be arról a hét elején, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azóta zár alá vette a korábban átvizsgált ingatlant. Az adóhatóság eljárása ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint arra is utalhat, hogy a közösség vagy annak tagja adózási, vagy költségvetési kihágást követhetett el.