Vannak gyerekek, akik még soha nem voltak szemésznél

 

Bár egyike lenne a tanévkezdés előtti legfontosabb teendőknek, az iskoláskorú gyerekek minden részletre kiterjedő látásvizsgálata gyakran elmarad. Ennek híján pedig sok kisdiák kénytelen felderítetlen látászavarral helytállni az iskolai feladathelyzetekben, ami egyes esetekben azt a téves benyomást kelti, mintha a gyermek tanulási problémával küzdene.

Bár a rövidlátás egy egyszerű vizsgálattal már kiszűrhető, a gyerekek egy része mégis találgatja, mi lehet a táblán. Aki már az oviban sem látott élesen, annak a padban sem hiányzik a szemüveg.

Bár a tanév során a gyermekorvos vagy az iskolaorvos többnyire végeztet a gyermekkel táblaolvasásos látásfelmérést, ez nem egyenlő egy alapos szemészeti vizsgálattal. A jó látás ugyanis nem csak a távoli látásélességről szól, éppilyen fontos a közelre fókuszálás képessége, a két szem együttműködése, a szemmozgató izmok működése és a szem-, valamint a kézmozgások összehangolása is. Falun, községekben sok esetben még nehezebb a szakszerű szűrés elérése.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A statisztikák szerint az iskoláskorú gyermekek csaknem negyedére valamilyen típusú látásromlás jellemző. Ezért iskolakezdés vagy új tanév előtt érdemes elvégeztetni egy átfogó látásvizsgálatot.

Egy szemüveg megvásárlására azonban nem minden szülőnek van pénze. A Zala megyei Csapi településen működő térségi iskolák gyerekeinek nagy része hátrányos helyzetű, szegény családból származik. Egy országos program részeként nemrég a Magyar Látszerész Szövetség és a Gyermekétkeztetési Alapítvány csapata megvizsgálta az összes gyermeket, és ingyen szemüveget adtak az érintetteknek.

Tóbiás Richárd, a szövetség elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, hogy ezek a gyerekek jellemzően nem találkoztak még szemésszel. Meg is voltak ijedve, mert nem tudták, milyen vizsgálatra számítsanak – tette hozzá. A vizsgálat során súlyos problémák is kiderültek.

A szakember elmondta, hogy a gyerekek látásának a romlása egy fájdalommentes folyamat, ezért gyakran a gyerek viselkedéséből lehet leszűrni az elváltozásokat: zárkózott, közelebbről nézi a tévét, nem úgy ismeri fel a tárgyakat, a tanulmányi eredménye elmarad a többiekétől.

A gyerek számára a speciális szemüvegkeretek húszezer forintnál kezdődnek. Ez az ár magasabb is lehet – mondta.

Már lehet és kell is a csecsemők a szemét vizsgálni – mondta a műsorban Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja, az Egészségügyi Diagnosztikai Intézet igazgatója. Hozzátette, a veleszületett betegségeket már ekkor ki lehet szűrni. Később sok múlik a szülőn. Azt mondta, hogy a kancsalságot, már egy ülni képes csecsemőnél is lehet vizsgálni. Kisgyermekkorban a távollátás okoz problémákat, míg a rövidlátás inkább később, 8–10 éves kor után, illetve serdülőkorban alakulhat ki – hangsúlyozta a szakember.

A szemlencse elég rugalmas még a gyerekeknél, ezért nekik bőven elég egy szemüveg is, mivel a közeli, illetve a távoli látáshoz is ugyanaz a dioptria szükséges. Gyerekeknél elsősorban a távollátást kell kompenzálni, a szemlencse domborodási képessége 5-6 éves korban 10-12 dioptria, ami az életkor előrehaladtával csökken.