Péterfalvi: Rendkívül nagy munka feldolgozni a szcientológusok által gyűjtött rengeteg adatot

 

Kedden este Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője volt az Infórádió Aréna c. műsorának vendége. Péterfalvi a műsorban azt mondta, a budapesti, Váci úti szcientológus központ adatkezelési gyakorlata miatt lefolytatott vizsgálat véget ért, a hatóság meghozta a határozatát, de a szcientológus misszió nyíregyházi részlegének vizsgálata még most is tart. Péterfalvi a rádiós beszélgetésben úgy fogalmazott, a szcientológiai „dossziék”, vagyis a hívekről, a munkatársakról, vagy a szcientológiával kapcsolatba nem kerülő harmadik személyekről gyűjtött anyagok mindenhol ugyanazok, ugyanolyanok, és a szcientológusok annyira sok adatot gyűjtöttek harmadik személyekről, hogy azok kielemzése „rendkívül nagy munka”.

Arra a riporteri kérdésre, hogy személyes adat törlését el lehet-e érni a szcientológiánál, Péterfalvi azt mondta, a NAIH-hoz forduló panaszosok éppen azért keresték meg a hatóságot, mert amikor kérték a szcientológiai egyháztól a róluk tárolt adatok másolatát, valamint az adataik hitelt érdemlő törlését, akkor nem kaptak érdemi választ, ami igazolta volna az adatok törlését.

A panaszosok rendszeresen olyan választ kaptak a szcientológiától, hogy nem tartanak nyilván adatokat, miközben a NAIH vizsgálata egyértelműen megállapította, hogy az adatokat hosszú évekre tárolják. Ezek az adatok az auditálási folyamat során és az auditálást elvégző személy értékelésekor keletkeznek, és a hívőkkel egy olyan nyilatkozatot is aláíratnak, hogy az egyház által róluk gyűjtött és nyilvántartott adatokat nem ismerhetik meg, holott a az adatvédelmi törvény előírásainak értelmében az adatával mindenki maga rendelkezik – hívta fel a figyelmet a törvényre az adatvédelmi hatóság elnöke.

Az Infórádió műsorvezetője ezt követően arról érdeklődött Péterfalvi Attilánál, hogy van-e elég erő a magyar jogszabályokban és az adatvédelmi hatóságban ahhoz, hogy elérje, a szcientológusok töröljék a gyűjtött és a törvényi előírások megsértésével kezelt és tárolt adatokat. Péterfalvi válasza szerint igen, és ennek módja az, ha a törvénysértően kezelt adatokat hitelt érdemlően, közjegyző jelenlétében semmisítik meg, erre kötelezi a szervezetet a hatóság által meghozott határozat is. Péterfalvi ehhez azt is hozzátette, hogy a határozatban nevesített 20-20 millió forintos bírságot a szcientológusok befizették.

Ami igazán kellemetlen a szcientológia adatkezelési gyakorlatában, az az, hogy Péterfalvi elmondása szerint a hatóság munkatársai megtippelni sem tudták azon személyes adatok számát és mennyiségét, amelyek a szcientológia dossziéiban találhatók, és nem a hívekre, vagy a szcientológia szolgáltatásait igénybe vevők adataira vonatkoznak, hanem a velük kapcsolatban álló harmadik személyek adatait tartalmazzák, hiszen ezekben az anyagokban a szcientológusoknak meg kell adniuk korábbi szexuális partnereik neveit, ismert emberekhez, az állami erőszakszervezetek (rendőrség, titkosszolgálatok, honvédség) tagjaihoz fűződő kapcsolataikat, és az állami szféra egyéb tevékenységeihez kapcsolódó ismeretségeiket is, névvel és beosztással. Az adatvédelmi hatóság első embere azt mondta, annyira sok adatról van szó, hogy ezek elemzése „rendkívül nagy munka”.

A beszélgetés itt hallgatható vissza.

Kedden a Hirado.hu adott elsőként hírt arról, a földhivatali bejegyzés tanúsága szerint a NAV hatósági zár alá vette a szcientológusok impozáns, budapesti, Váci úti irodaház-központját.

Mint ismert, tavaly ősszel a rendőrség a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) kezdeményezésére házkutatást tartott a szektánál, mert az egyházként nem, csak vallási egyesületként bejegyzett szekta a gyanú szerint súlyosan megsértette tagjai, és a velük kapcsolatban állók információs önrendelkezéséhez való jogát. A Hirado.hu kereste a NAV-ot, hogy árulják el, miért volt szükség az értékes irodaház zár alá vételére, és ez milyen összefüggésben áll a szcientológusok elleni nyomozással. A NAV a folyamatban lévő ügyre való tekintettel elzárkózott a válaszadástól.

A NAV mellett a Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A rendőrségi fellépésre azután került sor, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz több panasz is érkezett olyan magánszemélyektől, akik korábban az „egyház” tagjai voltak, vagy egyéb más módon kapcsolatba keveredtek a hivatalos egyházként el nem ismert szektariánus csoportosulással. A Hirado.hu a házkutatást követően bejutott a budapesti, Váci úton található szcientológus szentélybe, és ott épp azt kínálgatták kollégánknak, ami miatt a NAIH is vizsgálódik: a kérdőíves kikérdezést, melynek során felmérik, a kitöltőnek mennyire van szüksége a szcientológia gyámságára.

Bonyai Péter, aki maga is több mint egy évtizeden át volt szcientológus, a tapasztalatait egy könyvben írta meg a szcientológiáról, ez itt olvasható el. A szcientológia áldozatainak megsegítésére létrehozott egy alapítványt is, ennek honlapja itt érhető el.