Tényleg olcsóbb lett a hal

 

Minden nagy élelmiszerlánc csökkentette a halak és a sertésbelsőségek árát. Az M1 megkeresésére azt válaszolták, hogy teljes egészében a vásárlóknál hagyják a január elsejétől érvényes áfacsökkentés eredményét. A halhúsnál ez a legelső adócsökkentés: a hortobágyi halgazdaságnál például úgy fogalmaztak, hogy „új időszámítás” kezdődött. Ők 20 százalékkal vitték lejjebb az árakat.

Egy zalaegerszegi üzletben sertéshúsból naponta mintegy száz kiló fogy. Ennek múlt héten 1050 forint volt kilója, most pedig 860 Ft. A velő januártól kétszáz forinttal olcsóbban kapható.

Gondáné Kocsis Erzsébet, a Végh Húsáruház üzletvezetője az M1-nek elmondta, a húsos csont, a fehércsont, a sertésfej, sertésköröm, a belsőségek közül a szív, a tüdő, a máj és a vese áfája is csökkent. Huszonhét százalékról öt százalékra. Januártól azonban nemcsak a sertéshúsé, a hal áfája is mérséklődött.

A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta, érzékelhető a forgalomnövekedés, arra számítanak, hogy ez így is marad és hosszú távon mindennapossá válik a halfogyasztás. Simon Károly hozzátette: új időszámítás kezdődött náluk az áfacsökkentésnek köszönhetően. Minden terméknek mintegy ötödével csökkentették az árát – fogalmazott a vezérigazgató.

Budapest, 2017. december 19. Halárus a fővárosi Központi Vásárcsarnokban 2017. december 19-én. Ezen a napon Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter átadta az első Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegyeket. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Halárus a fővárosi Központi Vásárcsarnokban 2017 végén. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A nagyobb áruházláncok forgalomnövekedésre számítanak

Az áfacsökkentést a nagyobb áruházláncok kivétel nélkül mind üdvözlik. Az M1 megkeresésére azt válaszolták: átlagosan 15-20 százalékos forgalomnövekedésre számítanak. A kedvezményt pedig teljes mértékben átadják a vásárlóknak.

Az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs menedzsere kiemelte: a mostani áfacsökkentésből adódó árkedvezmény száz százalékát átadják a vásárlóknak. Ahogy azt Adorján Abigél elmondta, bíznak abban, hogy a halak és azon belül is a magyar halfajták népszerűsége tovább növekszik majd.

Az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése 2014-ben kezdődött. Azóta többek között a juh, a szarvasmarha, a baromfi és a sertéstőkehús ára csökkent. Tavaly óta már a friss tejért és a tojásért is kevesebbet kell fizetni.