Pénzügyi visszaélés miatt zárolhatták a szcientológusok központját

 

A bíróság vélhetően előzetes intézkedésként döntött a vallási egyesületként működő szekta impozáns Váci úti ingatlanának zár alá vételéről. Az adóhatóság eljárása pénzügyi visszaélést valószínűsít a szcientológusok részéről.

A zár alá vételt kizárólag a bíróság rendelheti el bűncselekmény alapos gyanúja, illetve polgári jogi, kártérítési igény esetén – mondta el a Híradó.hu-nak ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. Erre a legtöbb esetben akkor kerül sor, ha megalapozottan vélelmezhető, hogy az intézkedés hiányában a kárigény kielégítését meghiúsítanák – jegyezte meg.

A Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület és Központi Szervezet épülete – MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Magyarországi Szcientológia Vallási Egyesület és Központi Szervezet épülete (MTI-fotó: Bruzák Noémi)

Továbbra is használhatják 

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy ez nem jelent vagyonelkobzást, azaz tulajdonosai továbbra is használhatják az ingatlant. Speciális esetben akkor is zár alá vehetnek egy ingatlant, ha bűncselekmény elkövetéséhez szorosan kapcsolódik – tette hozzá Lomnici.

Az alkotmányjogász hangsúlyozta, hogy Magyarországon az alaptörvényben foglaltak alapján biztosított a vallásszabadság, ám több olyan, egyháznak nem minősülő szervezet is van hazánkban, amely ugyan felületesen szemlélve vallási tevékenységet folytat, ám számos esetben ez csupán fedőtevékenység, és a szervezetnek valójában más céljai vannak.

Az, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kezdeményezésére vették zár alá a szcientológusok székházát a konkrét gyanúsítás ismeretének hiányában, általánosságban arra is utalhat, hogy a közösség vagy annak tagja adózási, vagy költségvetési  kihágást is elkövethetett – véli Lomnici.

Szokatlanul sok adatot gyűjtöttek

Portálunk kedden elsőként számolt be arról, hogy a NAV zár alá vette a szcientológusok budapesti, Váci úti ingatlanát. Az adóhatóság megkeresésünkre azt válaszolta, hogy folyamatban lévő eljárások részleteiről nem áll módjukban tájékoztatást adni.

Mint ismert, tavaly ősszel a rendőrség a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) kezdeményezésére házkutatást tartott a szektánál, mert a vallási egyesületként bejegyzett szekta a gyanú szerint súlyosan megsértette tagjai és a velük kapcsolatban állók információs önrendelkezéséhez való jogát.

Péterfalvy Attila, a NAIH vezetője kedden arról beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy a szcientológusok szokatlanul sok adatot gyűjtöttek harmadik személyekről, így azok kielemzése rendkívül nagy munkát jelent a hatóság számára.