Libegő épülhet Mátraháza és a Kékestető között

 

Több évtizede létező terv, hogy libegő épüljön a Kékesre. Mivel 2017 végén kormányzati döntés született arról, hogy kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé váljon a Mátra és a Bükk, elérhető közelségbe került a terv valóra váltása.

A kormány 2017 végén elkötelezte magát a kékesi fejlesztés mellett. Egy fél évszázados álom valósulhat meg, négy évszakos libegőt építenek Mátraháza és Kékestető között. Ez nemcsak a síelők és szánkózók számára lehet élvezetes és hasznos, hanem a téli szezonon kívül érkező természetjáróknak is – mondta Horváth László, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője az M1-en.

A fejlesztéshez kapcsolódóan szeretnék csökkenteni a környezeti terhelést, hiszen a libegőnek köszönhetően csökkenne a járműforgalom, Mátraházán bővítenék a parkolási lehetőségeket.

Kékestető környékén is jelentős megújulásra lehet majd számítani, hiszen új közösségi és egyéb szolgáltató terek jöhetnek létre,  játszótér, kardiópálya.

Egy férfi behavazott távcsőbe néz Kékestetőn 2017. április 18-án. MTI Fotó: Komka Péter

KKépünk illusztráció
(MTI/Komka Péter)

A népszerű tv-torony használaton kívüli üzemterületeinek is turisztikai funkciókat szánnak  a jövőben. A Kékestető fejlesztésének szervesen illeszkednie kell a Mátra és a Bükk fejlesztési programjához, remélhetőleg belátható időn belül turisztikai fejlesztési területté válnak.

A kormány a múlt év végén határozott arról, hogy az illetékes szervek a Kékestető turisztikai és sport célú fejlesztésére vonatkozó részletes terveit a 2018 első felében terjesszék a kormány elé – tette hozzá a képviselő.