Kezdődik az új magyar tűzoltóautó, a Heros sorozatgyártása

 

Heros: ez a neve annak az újfajta tűzoltókocsinak, amelyet magyar szakemberek terveztek és építettek. Oltani és menteni is tudnak majd vele, gyorsabban, mint eddig. A prototípust bemutatták, és nemsokára elkezdik a sorozatgyártást.

Az utolsó simításokat végzik az új magyar gyorsbeavatkozó tűzoltóautó prototípusán a Belügyminisztérium járműgyártó cége, a BM Heros Zrt. szerelői. A személyautó-alvázra épített, négyszemélyes, oltásra és műszaki mentésre is alkalmas szerkocsi 400 liter vizet  szállíthat, szivattyúja akár 200 bar víznyomásra is képes. Felszereléséhez a hidraulikus feszítő-vágó éppúgy hozzá tartozik, mint a csörlő vagy a láncfűrész.

Forrás: M1

Forrás: M1

Nagy Gábor, a BM Heros Zrt. fejlesztési vezetője az M1 aktuális csatornának elmondta: „Ez a jármű méreteinél és terepjáró képességeinél fogva gyorsabban megközelíti a helyszínt. Négyszáz liter vizet szállít, és minden olyan felszerelés, alapfelszerelés megvan rajta, ami a nagyobbakon is.”

Az új tűzoltóautót a műszaki vizsgáztatás és a hatósági engedélyek beszerzése után tesztelésre átadják a katasztrófavédelemnek. A csapatpróbán szerzett tapasztalatokat a sorozatgyártásnál hasznosítják majd. A B kategóriás jogosítvánnyal is vezethető új, gyorsbeavatkozó járműveket önkéntes tűzoltó egyesületek kapják.

Rajnai Attila vezérigazgató hozzátette: „Azt gondoljuk, hogy egy tíz-tizenkét-tizenöt darabot évente mindenképpen képesek vagyunk gyártani és a megrendelői igényeknek megfelelően tudjuk ezeket átadni az önkéntes tűzoltó egyesületeknek.”

Magyarországon 2016-ban kezdődött a tűzoltóautók sorozatgyártása. Eddig kilencven járművet adtak át, és még további 18 készül. A mini tűzoltóautók prototípusának elkészülte után jövőre megkezdődik a katasztrófahelyzetekben bevethető óriási, 10 ezer literes vízszállító járművek gyártása is.