Budapesti campusszal bővült az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

 

Új, budapesti campusszal bővült az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, az épületegyüttes pénteken adták át ünnepélyes keretek között. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára kiemelte: jövőre 5 százalékkal nőnek a felsőoktatásban a keresetek.

Az államtitkár kifejtette: tavaly 15 százalékkal, idén szintén 5 százalékkal nőttek a bérek.

Hozzátette: jövőre a terület 37 milliárdos többlettel számolhat, ebből 15 milliárd forintot kutatási-fejlesztési célokra fordítanak majd. A cél az, hogy a felsőoktatásban megjelenő szellemi tartalom világszínvonalú legyen – mondta Rétvári Bence.

Kitért arra is, hogy jelentősen nőtt a diplomát szerzők aránya az elmúlt években, és Magyarország vezető helyen áll az unióban a felsőoktatásban végzettek elhelyezkedési esélyei alapján.

A parlamenti államtitkár úgy fogalmazott: akik az Apor Vilmos Katolikus Főiskolát választják nemcsak pályát, hanem értéket is választanak, az intézmény karakteresen jeleníti meg a katolikus és keresztény értékeket. Erre az elkövetkező évtizedekben egyre nagyobb szükség lesz Európában, így Magyarországon is – hangsúlyozta.

Közlése szerint az elmúlt években a pedagógusok béremelésének és a Klebelsberg-ösztöndíjnak is köszönhetően egyre népszerűbb a pedagóguspálya, a jelentkezők és felvettek aránya egyaránt 30-40 százalékkal nőtt, azaz minden szeptemberben három-négyezerrel több hallgató kezdi meg tanulmányait a felsőoktatási intézményekben. Az oktatási rendszer is jobban koncentrálhat a gyermekekre, míg 6-8 éve 11,6, most 10,3 gyermek jut egy pedagógusra – mutatott rá Rétvári Bence.

Libor Józsefné, a váci székhelyű főiskola rektora közölte: egy régi, sok éven át nem használt épületet újítottak fel Pesterzsébeten. Hozzátette: a korszerűen felszerelt épület új képzések, konferenciák helyszíne lesz majd.

Kitért arra is: keresik és megbecsülik a náluk végzett hallgatókat, az óvodapedagógusok között az itt végzettek keresete a legmagasabb egy felsőoktatási felmérés szerint.

Jelezte: az épületben található kápolna, amely Apor Vilmos nevét vette fel.

Beer Miklós váci megyés püspök, aki megáldotta az új intézményt, kiemelte: az a nevelő-oktató küldetés, amelyet a főiskola teljesít, határokon átnyúlik és az egész magyar pedagógustársadalomnak lehetőséget kínál a felkészülésre. A campus sok lehetőséget kínál – mondta a püspök, hozzátéve, bízik abban, láthatják, hogy „megtelt az épület, és megtalálta a feladatát”.

Szabados Ákos (MSZP–DK–Együtt–PM) Pesterzsébet polgármestere elmondta: a városrész kiemelkedő pillanata a mai, amikor egy új intézmény megnyitását ünneplik.

Felidézte: az épületet 1933-ban kezdték építeni, majd 24 éve, a bezárása óta gazdátlanul állt. Az önkormányzat a rendelkezésre álló eszközeivel igyekezett a támogatni a fejlesztés megvalósítását, s szeretnének az intézménnyel a jövőben is szoros kapcsolatot fenntartani – jelezte a polgármester.