Dömötör: Láthatósági versenyben vannak az ellenzéki pártok

 

A demokrácia, a migráció és a korrupcióellenes harc, valamint a kormány teljesítménye – ezek voltak a témák az Országgyűlés hétfői ülésén. A parlamenti munka egész héten folytatódik, ezzel kapcsolatban Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 kedd reggeli műsorában úgy fogalmazott: a héten reagálni fog az Országgyűlés az brüsszeli intézmények múlt heti határozataira. Az egyre hangosabb és fenyegetőbb ellenzéki vádakkal kapcsolatban elmondta: a magyar ellenzéki pártok reménytelen helyzetben vannak, ezért egyfajta láthatósági versenyben vannak.

A kormány határozati javaslatot készül benyújtani az uniós eljárásokkal kapcsolatban – jelentette ki a parlamenti államtitkár. Mint az múlt héten kiderült, az Európai Parlament és az Európai Bizottság új szintre léptette a Magyarországgal szemben folytatott eljárásokat.

Dömötör Csaba szerint emiatt jelzést kell küldenie a magyar Országgyűlésnek Brüsszelbe, hogy ezek a tervek nem jelentenek megoldást semmire, és csak újabb konfliktusokat  generálnak. A parlamenti államtitkár kifejezte reményét, hogy a képviselők többsége megszavazza az kormány indítványát, hiszen – tette hozzá – a sikeres nemzeti konzultációval együtt ez számíthat a Brüsszel és Budapest közötti vitákban.

Mint azt a keddi 180 percben a nemzeti konzultációval  kapcsolatban elmondta: a feldolgozás profi és biztonságos körülmények között történik, ezért okafogyottak az ezzel kapcsolatos ellenzéki aggályok.

Nem a pártok, hanem a választók testesítik meg a nemzeti egységet

Hiábavaló lenne a pártokra várni a migrációs kérdésben létrejövő nemzeti egység létrehozásában, hiszen vagy tagadják a veszélyt, ami a bevándorlással jár, vagy látják azt, de rossz választ adnának rá – fejtette ki Dömötör Csaba.

Szerinte azonban a magyar nemzet – hivatkozott az előzetes konzultációs eredményekre – megvalósítja helyettük is ezt az egységet, hiszen a válaszadók többsége erős határvédelmet akar, nem szeretnének betelepítést, és elutasítják az ezt ellenző országokra nehezedő uniós nyomásgyakorlást.

Nemzeti színek helyett „macskás képek” jellemzik a Jobbikot

A hétfői ülésnap belpolitikai vonatkozású eseményeivel kapcsolatban Dömötör Csaba úgy reagált Vona Gábor erős szavaira: nincs könnyű helyzetben a pártja, egy fordulat helyett most lejtmenetben vannak, és nem hiszi, hogy azok, akik 2014-ben a Jobbikra szavaztak, azok ezt kérték, hogy egy nemzeti színek helyett a „macskás képek jobban jellemezik” most a pártot.

 

Az MSZP által feltett kérdéseket úgy kommentálta a parlamenti államtitkár: a szocialisták kormányzati teljesítménye továbbra is hosszú árnyékot vet a javaslataikra, így azokat óvatosan kezeli a kormány. Ismertette: százmilliárdos intézményfejlesztési program indult be. Hozzátette: a szocialisták hétfőn rendre javaslatokat nyújtanak be, majd utána egész héten már csak a választási pozíciókra koncentrálnak.

Megfedte a kormányt az LMP, hogy nem emlékezett meg a korrupcióellenes világnapról. Erre Dömötör Csaba úgy reagált, hogy a korrupcióellenes küzdelem közös érdek, és ma Magyarországon az egyik legszigorúbb közbeszerzési törvény van.

A kormány feladata az, hogy konkrét intézkedéseket tegyen a korrupció felszámolása érdekében – folytatta. Hozzátette: ez nem mindig volt így, mert 2010 előtt nem is lehetett tudni, hogy kik állnak a közbeszerzéseken nyertes cégek mögött.

Az ellenzéki pártokkal kapcsolatban általánosan úgy fogalmazott: egyre reménytelenebb helyzetben vannak, így egyre nagyobb ígéreteket tesznek egyre fenyegetőbb hangnemben, egyfajta láthatósági verseny folyik közöttük, de ebbe sem a kormány, sem a kormánypártok nem kívánnak beszállni – szögezte le a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

A keddi 180 percben úgy fogalmazott az Európai Parlament döntései kapcsán: a leginkább súlyos dolog a mostani kvótatervezetben, hogy az úgynevezett NGO-kat is bevonnák a betelepítésekbe, ez pedig súlyos biztonsági kockázatokat is felvethet.