A szúrós, az elegáns és az illatos – így válasszunk fenyőfát

 

Háromféle fenyő verseng a vásárlók kegyeiért évek óta: a Nordmann-fenyő a legnépszerűbb, amit árban lassan kezd behozni az egyre fogyó luc, és a sor végén kullog szegény ezüstfenyő, amit kevesen szeretnek, mert szép ugyan, de nagyon szúr. Fenyőfakisokos az alábbiakban, Biza Klárával, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnökével.

Ahogy az elmúlt években, úgy az idén sem változott alapvetően a vágott fenyőfák ára, ez azonban településfüggő, a fővárosi árak például mindig magasabbak – mondta el a Hirado.hu érdeklődésére Biza Klára, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének (Makert) elnöke.

A három fő fenyőfajból nevelt vágott fák ára ezekben a napokban nagyjából a következőképpen alakul:

Lucfenyő ( 50–100 cm-es): 3000 Ft – ez adja az eladott mennyiség körülbelül 43 százalékát,
Nordmann-fenyő ( 60–80 cm-es): 5000 Ft – az eladott fák 47 százaléka közülük kerül ki,
Ezüstfenyő ( 70–100 cm-es): 4000 Ft – az összes eladott fa mintegy 9 százaléka.
A nagyobb termetű fákra vonatkozóan általában egyedi árat határoz meg a kereskedő és a vevő.

A fenti sorrend egyúttal a fenyők népszerűségét is mutatja.

Képünk illusztráció (MTI-fotó: H. Szabó Sándor)

A puha, az apró és a szúrós

A fenyők között nemcsak az áraik, hanem tulajdonságaik alapján is érdemes különbséget tenni. Vegyük előre a legnépszerűbbet, a Nordmann-fenyőt: fényes, hosszú, puha tűi vannak, amelyek nem hullanak. Maga a fa igen csinos termetű – ennek is köszönheti a népszerűségét – mondta Biza Klára.

Mint megtudtuk, aggodalomra semmi ok, az idén is lesz elegendő fenyőfa. A várható keresletet a hazai termelésből származó, illetve a behozott vágott fenyők lefedik.

A lucfenyő apró tűi elég hamar lehullanak, ugyanakkor a jellegzetes, finom fenyőillat csakis erre a fajtára jellemző, ezért sokan ragaszkodnak hozzá. Érdekes módon az ára növekedett az idén (már megközelíti a Nordmann-fenyőét), egyesek szerint azért, mert egyre kevesebben termesztik és emiatt hiány van belőle – magyarázta a Makert elnöke.

Az ezüstfenyő igencsak elegáns külsejű fa, ám tűlevelei rendkívül szúrósak, ezért a népszerűsége meg sem közelíti a másik kettőét.

Padlószőnyeg, tűszőnyeg

Aki tehát élő fenyőt szeretne, de nem akar tűszőnyegen járni már a faállítás napján, az vagy Nordmann-fenyő, vagy ezüstfenyőt vegyen. Vannak, akik a feketefenyőre esküsznek – annak sem hullik a „levele”, a külsőségeiben azonban meg sem közelíti a lucét vagy a Nordmann-fenyőét.

Képünk illusztráció (MTI-fotó: Sóki Tamás)

Egy másik megoldás arra, hogy kevesebb tűlevél legyen a lakásban, a gyökeres fenyő. Hátránya, hogy nem ajánlatos sokáig fűtött szobában tartani – hívja fel a figyelmet Biza Klára. A lehető leghamarabb vigyük ki a szabadba, ha pedig kienged a fagyos talaj, el is lehet ültetni.

A gyors változat

A műfenyő igazán felhasználóbarát. Előhúzzuk, pár perc alatt felállítjuk és -díszítjük, és legközelebb akkor lesz vele dolgunk, amikor leszedjük, ráadásul levelet sem hullat. (Egy igazán szélsőséges megoldásra példa: van, aki a feldíszített műfenyőre karácsony után zsákot húz, és leviszi a szuterénba vagy bárhová, ahol nincs láb alatt, hogy a következő karácsonykor már díszíteni se kelljen. Akinek ennyi illúziórombolás még belefér, annak íme, adtunk egy ötletet.)

A műfenyők között árban és minőségben is igen nagy a különbség, az ötezer forintostól a több százezresig ki-ki megtalálhatja a neki megfelelőt. Aki szeretne, még fenyőillatút is vásárolhat.

Karácsonyi kellékek piaca Pekingben. MTI Fotó: Trebitsch Péter

Karácsonyi kellékek piaca Pekingben. MTI Fotó: Trebitsch Péter

Ugyanakkor – figyelmeztet Biza Klára – ne higgyük, hogy a műfenyő környezetbarát alternatíva az élő fára: „Ha műanyag fenyőt vásárolunk, elég csak arra az ökológiai lábnyomra gondolni, amit az áru az európai országokba való fuvarozásakor hagy. Ráadásul míg az élő fenyőket az ünnepek elmúltával elégetik vagy komposztálják, addig a szemétre kerülő, megunt vagy amortizálódott műfenyő talán soha nem bomlik le.”

Az import fenyő „hullékonyabb”

A hazai és az import fenyő közötti egyik (nem elhanyagolható) különbség, hogy amíg a külföldről érkezett fát már november 10-e körül kitermelik – Dániában, Németországban –, addig a hazait jóval később, csak november végén vagy december első napjaiban vágják ki.

A „fenyőáramlás” jellemző metódusa, hogy az árudások személyesen odautaznak a termelőkhöz és kiválogatják, kijelölik a legszebbnek ítélt fákat. A minőségben nagy különbség nincs ezek között, de azt tudni kell, hogy a termőhelyi adottságok miatt Dániában vagy Észak-Németországban gyorsabban fejlődnek a fenyőfák, mint nálunk – mondja a Makert elnöke.

Kertészeti árudákban nagy valószínűséggel hazai termelésű fenyőfát kapunk, ugyanakkor sok helyen kiegészítik a hazai kínálatot például nagyobb termetű, külföldi Nordmann-fenyővel is.

És a végére egy jó tanács: a fenyővásárlást ne hagyjuk az utolsó délutánra.