Egészséges Budapestért Program: fejlesztik a járóbeteg- és sürgősségi ellátást is

 

A év közepén indult el az Egészséges Budapestért Program, amely a főváros, valamint Pest megye 10 éves egészségügyi fejlesztéséről szól, összesen 700 milliárd forint értékben. Már idén is voltak jelentős eredmények, például több olyan berendezést sikerült beszerezni, amelyek régóta hiányoztak a kórházakból.

A program részben kapcsolódik a 2011-ben létrehozott Semmelweis-tervhez, mely 3 nagy sürgősségi centrumot jelölt ki Budapest területén – mondta Dr. Flóris István, a Péterfy Sándor utcai kórház orvos-igazgatóhelyettese a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A projektben szakértőként résztvevő orvos-igazgatóhelyettes elmondta: a három centrum – a dél-budai, a dél-pesti és az észak-pesti centrum – közül a dél-budai centrum egy zöldmezős beruházásként valósulna meg, a másik két centrum pedig egy már meglévő egészségügyi szolgáltató intézményben, egy új kampuszban jön létre.

Budapest egészségügyi ellátó rendszere az utóbbi évtizedekben nem sok fejlesztésen esett át, ellentétben a vidéki rendszerben működő kórházakkal. A cél, hogy az egy területhez tartozó betegek egy centrumban, elsősorban a sürgősségi ellátás tekintetében mindent megkapjanak – fűzte hozzá.

Korszerűsítik a kórházakat

Vannak különböző kórházfejlesztési koncepciók, melyek 2018-ban részben megvalósulnak: ide tartozik a meglévő kórházak korszerűsítése és konformosítása. Az új centrumok megvalósulása 2022-2023-ra várható – mondta Dr. Flóris István.

A program része a járóbeteg-ellátás fejlesztése is; a cél, hogy csak azokat a betegeket kezeljék kórházban, akiket szükséges – mondta a szakember.

Arról is beszélt, hogy egy ideális kórház a diagnosztikát és a terápiás beavatkozásokat tekintve jól felszerelt. Emellett kitűzött cél, hogy megszűnnek a nagy kórtermek, és az is, hogy mindenhez hozzájusson a beteg egy adott ellátó helyen, magasabb színvonalon.

Az egészségügyi vezetés olyan projekteket próbál kitalálni, mely arra ösztönzi a fiatalokat, hogy válasszák ezt a pályát, és ami fontos, hogy itt is maradjanak. Ehhez megfelelő és jó munkafeltételeket,  emellett pedig megfelelő és jó bérezést szeretne létrehozni a kormányzat.

 

A sürgősségi ellátást is fejlesztik

Cserháti Péter, a program miniszteri biztosa azt mondta, hogy a sürgősségi ellátásban szeretnének olyan világos rendszert kialakítani, ahol a beteg megfelelő szinten, folyamatos ellátásban részesüljön.

Ám eddig csupán 10 százalék forrás jutott arra a területre a fővárosban, amely a lakosság 40 százalékát látja el – húzta alá.

Kiemelte: a program része a nővérszállók és szállók fejlesztése, hiszen a cél, hogy jó  elindulási lehetőséget teremtsenek a fiatal pároknak a mai albérleti viszonyok mellett.

Hankó Balázs, az orvosi egyetemek fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, a Semmelweis Egyetem docense aláhúzta:azoknak a fiatal orvosoknak, egészségügyi szakdolgozóknak az esetében, akik majd a megújult kórházakban kezdik a munkát – így jellemzően orvosi egyetemeken – , fontos, hogy képzésük – akár az elméleti, akár a klinikai gyakorlóterületeken – felkészítse őket azokat a feladatokra, amelyek a jelenlegi egészségügy kihívásait jelentik.

A Semmelweis Egyetemnek van számtalan olyan csúcsellátása, melynek illeszkednie kell a programhoz, például a transzplantációs ellátások, vagy gyermekellátások, s a kutatás, innováció területe is fontos.

Az orvos-egészségtudományi egyetemek stabilan állnak, a Semmelweis mellett a három vidéki egyetem – szegedi, pécsi és debreceni – az adott régiónak nem csak orvos-egészségtudományi képző-oktatóhelye, hanem egészségügyi ellátásban is meghatározó szerepet tölt be – mutatott rá Hankó Balázs.