Infokommunikációs akadálymentesítő alkalmazás készül autistáknak

 

Az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ) fejlesztését a kormány 450 millió forinttal támogatja – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Czibere Károly közölte, áprilisban hirdetett meg a kormány egy négymilliárd forintos keretösszegű pályázatot az Országos Fogyatékosságügyi Tanács tagjainak, ezen a kiíráson nyert el forrást az AOSZ a Digitális autonómiatámogatás az autizmus spektrumon (Data) nevű program kidolgozására. Az infokommunikációs technológia nagyban hozzájárulhat az érintettek életminőségének javulásához és támogathatja önálló életvitelüket – emelte ki az államtitkár.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, illetve Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Czibere Károly szólt arról is, hogy a kormány több eszközzel is segíti a civil fenntartású, fogyatékossággal élőket segítő szervezeteket. Elmondta, a civil szervezetek évente körülbelül 5300 fogyatékos embert látnak el, támogatásukra 3,4 milliárd forintot fordított tavaly és idén is a központi költségvetésből a kormány. Mivel az egyházi, állami és önkormányzati fenntartású intézményekkel szemben a civil fenntartóknak nincsenek többletbevételi lehetőségeik, nekik minden évben pályázati úton is biztosítanak forrást a stabil működéshez.

Az Asperger-szindrómás Bánfi Bence egy fatörzset érint meg Budapesten 2017. március 16-án; autizmusa miatt nehézségei adódnak a kapcsolatteremtéssel, ezért nehezen talál munkát – képünk illusztráció (MTI Fotó: Komka Péter)

Az Asperger-szindrómás Bánfi Bence egy fatörzset érint meg Budapesten 2017. március 16-án; autizmusa miatt nehézségei adódnak a kapcsolatteremtéssel, ezért nehezen talál munkát – képünk illusztráció (MTI Fotó: Komka Péter)

Jövő hétfőig 200 millió forintra tudnak pályázni a fenntartók. Az összeg két részre oszlik: jelentkezhetnek egyrészt az autistákat, másrészt a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek – közölte az államtitkár. Hozzátette, hogy a kormány emellett a minimálbér növekedésével járó többletköltségeket is átvállalja a civil fenntartóktól idén és jövőre. Erre 1,4 milliárd forintot fordítanak. Kővári Edit, az AOSZ elnöke elmondta, a Data az autisták napi életvitelét támogatja majd, így segíthet a pénzkezelésben, az időbeosztásban, a hivatali ügyintézésben, az önálló közlekedésben vagy a munkakeresésben is.

Az IOS-re és Androidra készülő applikáció egy keretrendszert biztosít majd, amelyre személyre szabható tartalmakat lehet feltölteni az adott ember életkorához, képességeihez és szükségleteihez igazítva – ismertette. Hozzátette, hogy a fejlesztési folyamat a jövő év elején kezdődik majd meg.