Köves Slomó: A Jobbik egész léte a rasszizmusra épült

 

Nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen Apáti István jobbikos politikus maga használta a „kiválasztott nép” kifejezést, valamint „sajátos étkezési és öltözködési szokásokkal rendelkező, nem biztos, hogy keresztény vallású szavazókról” is beszélt. Köves Slomó szerint ezekkel a kijelentésekkel konkrét cselekvési tervet fogalmaz meg a politikus.

Hazudott Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője, amikor azt mondta, hogy Apáti István jobbikos képviselő nem mond antiszemita mondatokat a tegnap nyilvánosságra került felvételen – írja a Mandiner.

A lap nyilvánosságra hozta a teljes felvételt, amelyen Apáti antiszemita kijelentéseket tesz.

Például azt mondja: „Tudjuk, hogy miért, hát ő maga (Szanyi Tiborról beszél) vallotta be Tomcattel folytatott beszélgetése során, hogy kikkel van tele a XIII. kerület, és ki hogy jár, ha esetleg kirohanásokat intéz ellenük. Hát ezekkel a sajátos étkezési és öltözködési szokásokkal rendelkező, nem biztos, hogy keresztény vallású szavazókkal tudta ő megnyerni a választásokat.”

Apáti a felvételen többször is utal burkoltan a zsidóságra, a „kiválasztott nép” kifejezést is használja.

Azt is mondja: „Kötelességemnek érzem elmondani, hogy nyilván a zsidó gazdasági és politikai befolyás azért juthatott idáig, mert húsz éven keresztül a Jobbikot leszámítva az összes politikai párt meg az összes kormány ehhez asszisztált.”

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija. MTI Fotó: Vajda János

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija (MTI-fotó: Vajda János)

Apáti így fogalmaz: „Az izraeliek, az izraeli érdekkörök teljesen szabadon garázdálkodhattak, mint Magyarország gyakorlatilag szabad prédává vált, most már nemcsak gazdasági, politikai, társadalmi, hanem igazságszolgáltatási szempontból is. Egyetlen olyan ország sincs a világon, ahol ezt megengedhetnék maguknak, de hát egyszer csak eljön az igazság pillanata, csak felébred az oroszlán, és csak megkapja az a politikai párt a lehetőséget, amely villámgyorsan rendet tenne e téren is, hiszen mi sem a zsebükben, sem a markukban nem voltunk, nem vagyunk és nem is leszünk”.

 

Ezek után a Jobbik szóvivője, Mirkóczki Ádám azt állította, hogy Apáti csak az izraeli elnök egyik nyilatkozatára reagált.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraeli Hitközség vezető rabbija a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: ezekkel a kijelentésekkel egy konkrét cselekvési tervet fogalmaz meg Apáti.

A hitközség vezető rabbiját ugyanakkor nem lepték meg a politikus szavai, hiszen – mint mondta – egy olyan pártról van szó, amelynek elnöke még idén januárban is azt mondta, hogyha kiderülne róla, hogy zsidó, lemondana a párt vezetéséről. Vagyis a Jobbik egész léte az elmúlt 15 évben a rasszizmusra épült – húzta alá.

Köves Slomó azt is mondta, a hangfelvételen Apáti általánosságban beszél a zsidókról, nem pedig egy-két emberről.

A párt vezető politikusainak voltak olyan kijelentéseik, amelyek arra utaltak, hogy azokat a Dunába lövetéseket, melyeket 1944 telén a nyilasok végeztek, sajnos nem fejezték be, ám ha ők kormányra kerülnek, befejezik – fogalmazott Köves Slomó, hozzátéve: a párt most azt kommunikálja, hogy mindez régen történt, és csak hirtelen felindulásból hangzott el.

A probléma az, hogy egy pártnak, amely hosszú éveken keresztül a gyűlöletet terjesztette, és sok százezer embert fordított  a gyűlölet irányába, felelőssége van abban, hogy ezt megváltoztassa – mutatott rá Köves Slomó.